Vlad Pufu, senator PNL Buzău: „Am citit, zilele trecute, o știre venită din județul vecin, Brăila, unde 16 conace vechi vor fi introduse în circuitul turistic. Proiectul este aflat într-o fază incipientă, dar arată că se poate, iar impactul pe care îl va avea va fi major: economic, social, cultural, turistic.
https://jurnalbr.ro/…/traseul-conacelor-brailene-16…/
Încă de anul trecut, când au avut loc audierile miniștrilor în comisiile de specialitate, i-am propus ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, pe atunci candidat pentru acest portofoliu, să aibă în vedere un program național, în colaborare cu Ministerul Turismului, în vederea restaurării și punerii în valoare a edificiilor care au o valoare culturală inestimabilă pentru România. Au urmat și interpelări adresate celor doi miniștri, iar răspunsurile primite, despre care am scris aici https://www.facebook.com/photo/?fbid=880497642854321&set=a.757868525117234 , sunt doar parțial satisfăcătoare. Avem în România, dar și în Buzău, foarte multe foste moșii, case și conace proiectate de arhitecți celebri ori în care au locuit personalități marcante, care sunt încărcate de povești și au ce spune din punct de vedere istoric.
Să dau doar un exemplu: când Alexandru Vlahuță a scris ”România pitorească”, a fost însoțit în călătoriile sale de pictorul Nicolae Grigorescu. Acesta a petrecut foarte mult timp în județul Buzău, iar o parte a operei sale a dedicat-o plaiurilor buzoiene. Cum ar fi un traseu al ”României pitorești”? Ori unul pe care turiștii să meargă pe urmele lui Grigorescu și prețioaselor sale tablouri?Sau ar mai fi, de pildă, traseul lui Alexandru Marghiloman.
Marghiloman în sine e o poveste, care poate să aducă în Buzău un număr impresionant de turiști. Cu o condiție: să știi să vinzi povestea! E un exemplu complex, ce include chiar și o parte gastronomică, ce ar putea fi integrată în nișa aceasta de turism. Există cafeaua Marghilomana, dar nici o cafenea din Buzău nu o vinde ca produs local. E o cafea cu istorie, care ar trebui să fie prezentă în toate cafenelele din Buzău! Povestea și rețeta ei – aici: https://historia.ro/…/marghilomana-cafeaua-cu-rom-sau…
Înaintașii noștri ne-au lăsat o mulțime de daruri, de care am putea profita pentru a le face cunoscute. Consider că e timpul să ne concentrăm ceva mai mult pe dezvoltarea turismului, inclusiv prin investiții în această nișă – a traseelor culturale și istorice. Poate aduce beneficii majore județului și chiar țării. De aceea, autoritățile județene și cele locale trebuie să aibă în vedere, în elaborarea strategiilor de dezvoltare, că moștenirea culturală și istorică reprezintă o șansă reală de creștere pentru comunități, județ și pentru România. #impreunapentrucomunitate#ministerulculturii#dezvoltambuzaul#proiecteculturale#turismbuzau
(foto: Centrul Cultural și Educațional ”Alexandru Marghiloman”)