O nouă ediție a Cafenelei liberale buzoiene a avut loc joi, 23 februarie 2023. În fața audienței a fost prezent domnul prof. univ. dr. Daniel Șandru, Președinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, tema propusă dezbaterii fiind “Comunismul pe înțelesul celor tineri. Despre memorie și eroi”.
Ca de fiecare dată, alături de tinerii liberali a fost deputatul Gabriel Avrămescu, președintele organizației județene a PNL Buzău, care a avut și calitatea de moderator al evenimentului și prefectul Daniel Marian Țiclea, precum și persoane interesate de tema propusă.
În contextul social și politic românesc actual, în care există tendințe de manifestare a unor curente politice naționaliste extremiste abordarea acestei teme este deosebit de importantă, iar tinerii trebuie să cunoască istoria comunismului și să înțeleagă corect care au fost efectele aplicării acestei ideologii în spațiul românesc.
Pornind de la ideea că și cuvintele pot deveni gloanțe și că, odață cu timpul semnificația cuvintelor se schimbă, domnul dr. Daniel Șandru a vorbit celor prezenți despre geneza comunismului ca sistem de gândire globalist, care dorea să instaureze egalitatea între oameni, apoi despre arhitecții utopiei comuniste și despre etapele dezvoltării regimului comunist în România.
Postcomunismul românesc, prvocările democratizării societății românești și nostalgia după comunism au constituit un capitol special al dezbaterii, asupra căruia auditoriul din sala de la Campus Caffe a dorit să se insiste și au adresat întrebări invitatului.
“Barometrul nostalgiei comuniste”.
Domnul Daniel Șandru a vorbit celor prezenți și despre inițiativa lansată de instituția pe care o coordonează, privind monitorizarea tendințelor de reabilitare a regimului comunist care se manifestă în societatea românească prin intermediul transformării simbolurilor sale, sub pretextul divertismentului și al libertății de opinie. Astfel de manifestări se adresează cu precădere tinerilor, subminând încrederea acestora în democrație și promovează o variantă simplificată și pozitivă a ceaușismului. Acest instrument se numește “Barometrul nostalgiei comuniste” și va genera anual un raport care va sta la baza elaborării unor instrumente educaționale pe această temă.