Material realizat de prof. Valeriu Nicolescu
Partidul Naţional Liberal a luat fiinţă la 24 mai 1875, între membrii fondatori fiind şi buzoienii Gheorghe Vernescu şi Alexandru Candiano-Popescu. Se sprijinea pe burghezia industrială, financiară şi comercială, dar şi pe o parte a moşierimii, iar după 1900, și pe o parte a intelectualităţii satelor (preoţi, învăţători) ca urmare a mişcării cooperatiste iniţiate de Spiru Haret. După 1923 şi-a constituit organizaţii puternice în toată ţara, fiind partidul care s-a aflat cel mai mult la guvernare: 1901-1904; martie 1907-27 decembrie 1910; 17 ianuarie 1914-11 februarie 1918; noiembrie 1918–septembrie 1919; ianuarie 1922–martie 1927; 21 iunie 1927–9 noiembrie 1928; 14 noiembrie 1933-decembrie 1937. A reuşit să asigure cadrul legal de desfăşurare a vieţii economice şi social-politice a ţării, elaborând: Decretul-lege de expropriere nr. 3697 /1918, Constituţia din 1923, Legea minelor din 1924 şi 1925, Legea de organizare administrativă din 1925, Legea pentru conversiunea datoriilor agricole (1934). În plan politic: recunoaşterea actului Unirii de la 1 Decembrie 1918, consolidarea sistemului de alianţe politice externe, atitudine intransigentă faţă de Garda de Fier, pe care a dizolvat-o la 9 decembrie 1939, după ce, în 1936-1937, luase măsuri de restrângere a activităţii acestei grupări politice extremiste, măsuri de întărire economică a ţării, în primul rând a industriei, astfel că, în 1938, ţara noastră a atins nivelul maxim de dezvoltare, a manifestat ostilitate faţă de regimul antonescian şi războiul antisovietic, dar a salutat eliberarea Basarabiei şi Bucovinei, protestând faţă de continuarea războiului dincolo de Nistru. După arestarea lui Ion Antonescu a fost restaurat regimul constituţional, prin constituirea cabinetului prezidat de generalul Constantin Sănătescu şi în care au fost cooptaţi şi şefii celor patru partide din Blocul Naţional Democrat. Astfel că Dinu Brătianu a făcut parte, ca ministru secretar de stat, PNL redevenind partid de guvernământ. A fost reprezentat şi în guvernul prezidat de Nicolae Rădescu, instalat la 6 decembrie 1944 (4 miniştri şi 3 secretari de stat).
La 19 decembrie 1944 s-a constituit Partidul Naţional Liberal-Gheorghe Tătărăscu, care va adera la Frontul Naţional Democrat şi va conlucra cu guvernul instalat la 6 martie 1945. Este ştiut faptul că PNL a trecut prin grele încercări la scurt timp după cel de-al doilea război mondial, odată cu venirea la putere a comuniştilor. Şi-a încetat activitatea la sfârşitul anului 1947, între anii 1949-1951, mulţi dintre fruntaşii partidului fiind arestaţi, judecaţi şi condamnaţi fără să compară în faţa unui complet de judecată, nu li s-au comunicat sentinţele de condamnare, pe baza unor dosare întocmite de Securitate, noul organism de represiune. Între anii 1948-1950 au fost arestaţi toţi şefii organizaţiilor PNL, dar şi foarte mulţi membri ai partidului, mulţi dintre aceştia decedând până la primele eliberări din 1954-1955 şi graţierea finală a tuturor deţinuţilor politici din România, între 1 ianuarie 1963-5 august 1964.
Indiscutabil, PNL a reprezentat, de-a lungul anilor, o forţă politică importantă ce a avut, ca orice formaţiune politică, suişuri şi coborâşuri, dar având întotdeauna un cuvânt greu de spus şi reprezentanţi de marcă, personalităţi care au reuşit să asigure continuitatea partidului, care au intrat în istorie, ajungând chiar la guvernarea ţării.
Între membrii marcanţi ai PNL au fost şi personalităţi legate de Buzău: Mihail Pherekyde, Nicolae Fleva, Spiru Haret, Constantin F. Robescu, dr. Constantin Angelescu, Alexandru Lupescu, fiul lui Gheorghiţă Lupescu, reprezentantul clăcaşilor râmniceni în Divanul ad-hoc, Gună N. Vernescu, Teodor Bagdat. Gună Vernescu a făcut parte din guvernul liberal condus de I.C.Brătianu (24 iulie 1876-20 martie 1888), ca ministru de Interne, iar Mihail Pherekyde, ca ministru de Justiţie. Interesant este că, la 9/21 mai 1877, la interpelarea deputatului Nicolae Fleva în Camera Deputaţilor, ministrul Afacerilor Străine, Mihail Kogălniceanu, declara: România este de fapt independentă şi după război, cu greu va putea cere Europa ca ea să-şi reia lanţurile cele vechi. Ca urmare, cu numai două abţineri, Camera a votat o rezoluţie prin care se declara ruperea relaţiilor cu Poarta Otomană şi independenţa României[1].
Ca organe de presă ale Organizaţiei judeţene a PNL au fost: „Gazeta Buzăului” (16 decembrie 1884-5 decembrie 1893), iniţial bisăptămânal şi apoi, spre sfârşit, săptămânal, directorul-proprietar al publicaţiei fiind Nicolae Ioanide; „Buzăul” (28 mai-30 octombrie 1888) cu articole prin care se demascau uneltirile reacţiunii, abuzurile de putere ale guvernanţilor şi atingerile aduse libertăţilor democratice. Îşi propunea să întreţină spiritul deştept şi a pune pe concetăţeni în poziţiunea să conlucreze spre a împiedica pe duşmanii acestor libertăţi şi ai ţărei să-şi atingă ţinta. În unele articole s-a luat atitudine faţă de acţiunile represive împotriva ţăranilor răsculaţi în 1888, cărora în loc de porumb li s-au dat gloanţe şi critici la adresa edililor locali cărora li se imputa dezinteresul faţă de starea străzilor, nepavate şi pline de gropi[2].
În editorialul publicat în primul număr se spunea: Prin crearea acestui jurnal noi de luăm greaua sarcină (…) să stimulăm atât iniţiativa privată, cât şi datoria guvernului (…), Arătând (…) lacunele generale şi locale, precum şi modul cel mai nimerit pentru îndreptarea lor, vom putea ajunge ca iniţiativa privată să se deştepte odată din nenorocita letargie în care este căzută (…) pentru a încuraja munca cetăţenilor şi a contribui la dezvoltarea ei ori de câte ori va fi trebuinţă, vom face un bine însemnat pe tărâm economic având ferma convicţiune că un guvern serios şi liberal (…) va putea satisface interesele generale şi private.
Din cuprinsul diferitelor numere aflăm informaţii despre iluminatul public, situaţia economică, starea localurilor de şcoli şi multe subiecte de stringentă actualitate la acea vreme. Altele se referă la activitatea primarului liberal N.I.Constantinescu, mai ales despre măsurile de sistematizare a Crângului şi, în general, de a face ceva util pentru oraşiu.
Întâlnim articole despre situaţia ţăranilor din judeţ, polemici cu opozanţii şi alte informaţii despre activitatea liberalilor buzoieni. În numărul din 5 iunie 1888, se titra sec: PNL trăieşte, cu referire la retragerea, după 12 ani, de la guvernare şi că, deşi fuseseră luate măsuri dure de influenţare a electoratului, totuşi liberalii au câştigat alegerile comunale. Programul lor politic a fost inclus în „Manifestul PNL către alegători”, apărut în numărul din 15 septembrie 1888. Iar la 23 octombrie 1888, se considera că: alegerile din Buzău (câştigate prin fraudă-n.n.) sunt o ruşine pentru junimişti şi conservatori <şi> o înălţare pentru liberali. (….). La noi nu mai este un mister că corupţiunea prin bani şi slujbe, intimidarea prin agenţii forţei publice, presiunile de tot felul, sechestrările de persoane, bandele de bătăuşi şi (…) violarea secretului votului sunt cauzele eficiente alte rezultatului votului[3].
În noiembrie 1889, a avut loc la Buzău o întrunire a Partidei Naţionale Liberale, cum titra presa, în numărul din 14 decembrie 1889, relatându-se despre situaţia administrativă deplorabilă după retragerea PNL de la putere. (…) Oamenii regimului, marghilomanii, au administrat aproape doi ani comuna şi nu au bătut un par în acest oraş, ba încă au lăsat în prăpastie tot ce zăcuse (adică lucrări în stare de conservare-n.n.) în timpul administraţiei liberalilor. (…) Dacă un primar a fost vreodată la locul său, este desigur d<omnul> Constantinescu. La 4 aprilie 1891 se anunţa că ultimele alegeri comunale au fost câştigate detaşat, de către liberali[4].
Şi la Mizil, localitate care a aparţinut multă vreme de judeţul Buzău, a apărut un organ de presă liberal intitulat „Voinţa Poporului” (24 martie-7 aprilie 1891; 2 martie-6 martie 1896), cu scopul declarat de a combate prejudiţiile aduse de administraţie intereselor poporului[5].
„Liberalul” (1892, 1894-1896, 1899-1900, 1902, 1905-1920, 1928-1932), a fost altă publicaţie liberală, iniţial bisăptămânală, apoi săptămânală şi în final lunară, publicaţia cu cea mai lungă perioadă de apariţie[6]. Articolele fac referiri atât la viaţa politică locală, cât şi la viaţa culturală de la sfârşitul secolului al XIX-lea, în primul rând despre Basil Iorgulescu, dar şi articole de susţinere şi îmbărbătare a luptei românilor transilvăneni[7].
În primul număr, din 11 ianuarie 1892, se relatează despre constituirea, la 6 ianuarie 1892, a Comitetului Partidului Naţional Liberal, întrunirea fiind organizată în locuinţa lui Athanasie Cătuneanu. Iată care era componenţa comisiei: Grigore Constantinescu Monteoru–preşedinte; Nicu I. Constantinescu şi Ştefan Perieţeanu-Buzău-vicepreşedinţi; C. C. Iarca-secretar; Constantin N. Jitianu, Athanasie Cătuneanu şi Nicolae D. Mavrodin – membri. Alt articol se referă la întrunirea Comitetului electoral al PNL Buzău, în clădirea unde era redacţia şi administraţia publicaţiei, din strada Curcanilor (tronson al viitoarei străzi N. I. Constantinescu, actualmente Col. Ion Buzoianu) nr. 24.
Cu titlul „Pregătiri electorale” se relatează despre întrunirea organizată în casele lui Grigore Constantinescu Monteoru, unde s-a hotărât înfiinţarea unui comitet electoral mai larg, în componenţa căruia au fost incluşi: Grigore Constantinescu Monteoru, Nicu Bagdat, Procopie Casotta, Nicu I. Constantinescu, Constantin D. Sărăţeanu, Alexandru Demetriade, Haralambie Rălescu, Constantin Ciochinescu, Constantin Pleşoianu, lt. col. Nicolae Trestianu, Hristache Nicolau, Lazăr Dumitrescu, Şerban A. Orăscu, Constantin D. Dănescu, Matei Baştea, Constantin Cătuneanu, Dumitru D. Hariton, Athanasie Cătuneanu, Constantin Apostol Simionescu, Leon Leonida, Constantin Jiteanu, Iancu Dumitriu, Constantin D. Vernescu, Nae Petrescu, Nicolae R. Davidescu, Iordache Iliescu, Leonida Vlădescu, George Trestianu, Nicolae C. Alexandrescu, Ghica Apostol Simionescu, Radu Serianu, Nicolae Seceleanu, Nicu Sărăţeanu, Nae Ştefănescu, Tache Argintoianu, Ştefan Stoian, Alexandru Georgescu, Constantin I. Rădulescu, Tache Teodorescu, Iancu Ştefănescu, Nicolae Miulescu, George Manolescu, Tănase Albulescu, Ghiţă Tomescu, Stoica Panaitescu, Iancu Draghia, Nae Alexandrescu, Radu Iliescu, Manolache Antofie, Dumitru Banciu, Ion Rădulescu, Nae Minculescu, Dimitrie Ştefănescu, Nae Orleanu, Constantin N. Berhă, Dimitrie Velescu, Napoleon Popescu, Costache Hritovici, Nicolae Oprescu, George D. Dănescu, Iordache Stănescu, Dimitrie Nicolescu, Costache Anastasescu, Costache Balcea, Ion Ivănescu, George Chirulescu, Radu Sudeţeanu, Tănase Dobre, Nicolae Bucur, Iancu Săvulescu, Anton Stănescu, Lache Stănescu, Nae Popia, Eftimie Crăciunescu, Ghiţă Tăsescu, Iancu Tăchescu, Nicolae Burinaru, Ilie Moisescu, Sava Spiridon, Iancu Borândel, Tache Iordache (tatăl viitorului industriaş, Nae Iordache), Toma Ionescu, Dimitrie Teodorescu, Tudor Lăzărescu, Nicolae Ioanide (director proprietar al oficiosului „Gazeta Buzeului”). Gheorghe Borănescu-Filitti, Basiliu Toncoviceanu, Grigore Iordache, Tase Dumitriu, Costache Gheorghiu, Isaia Georgescu, Grigore Măgureanu-Mihăescu, Lache Ranette, Vasile Ranette, Costache Parepeanu, Ioniţă Mihăescu, Leonida Condeescu, (insolitul primar al Mizilului care i-a inspirat lui I.L.Caragiale comedia „Conu Leonida faţă cu reacţiunea-n.n.), Anastase Spiru Anastasiu, George Anastasiu-Săveanu, Stelian S. Pitiş, Iosif Făgărăşanu, Pascale Luscan, Ionică Nicolau, Lefter Matache, Costache Hristescu, Costache Nicolau-Stavăr, Bănică Grigorescu, Sava Finţescu, Gheorghe Tudor Cojeanu, Preda Fulgeanu, Matei Jaravete, Chiriţă Tănăsescu, Petrache Tache, Anghel Ioniţă, Mihai Mărculescu, Mihalache Gavrilă, Ghiţă Şerban, Emilian Rădulescu, Vasile Năstase, Ştefan Gheorghe Duţă, Stan Gh.Bratu, Mihalache Moescu, Nae Apostol, Gheorghe A. Bărbulescu, Nicolae Mihăilescu, Alexandru Florescu, Petrache Creţulescu, Nae Anastasescu.
S-a format un Birou dirigent din: preşedintele Grigore C. Monteoru; vicepreşedinţi: Nicu Bagdat şi Nicu I. Constantinescu; secretari: Costache N. Jiteanu, Constantin D. Vernescu, George Borănescu-Filitti şi Tase Dumitriu, iar delegat al liberalilor buzoieni în Comitetul Central al PNL – Grigore Constantinescu Monteoru.
O parte dintre membrii Organizaţiei judeţene a PNL – C.C.Iarca – preşedinte, N.I.Constantinescu şi N.Ionescu – vicepreşedinţi; Dimitrie Oprescu – casier; Filon Mitrescu – secretar; dr. Vasile Bianu şi Sterie Dănescu – membri; Procopie Casotta, C.C.Iarca şi N.I.Constantinescu fiind delegaţi în conducerea centrală, s-a constituit Comitetul Ligii Culturale, Secţiunea Buzău. Între alte activităţi, secţiunea locală a militat, prin toate mijloacele posibile, în sprijinul drepturilor românilor transilvăneni. Astfel, în aprilie 1894 s-a lansat un apel intitulat „Către cetăţeni” în care se arăta: Cunoscute fiind nelegiuirile ce se comit de unguri asupra fraţilor noştri din Transilvania, nelegiuiri care au mişcat întreaga Europă civilizată. Cunoscute fiind procesul monstruos intentat căpeteniilor poporului martir (cunoscutul proces al Memorandiştilor-n.n.) cei mai iluştri, mai luminaţi, mai patrioţi co concetăţenilor noştri de dincolo, pentru faptul că au îndrăznit ca să reclame Împăratului (al Austro-Ungariei-n.n.) năpăstuirile ce îndură românii.
Iată pentru ce, concetăţeni, în ziua de 19 aprilie 1894, se va ţine un miting de protestatare contra infamiilor fără număr pe care ungurii le exercită asupra fraţilor noştri. Mitingul va fi precedat de un serviciu divin, la orele 14,00, la biserica Neguţători, pentru ca Dumnezeu să ajute dreptăţii şi să întărească victimele.
Mitingul se va ţine în sala teatrului. Cetăţeni, ne adresăm la inimile voastre adânc mâhnite de suferinţele fraţilor noştri împilaţi, ne adresăm la patriotismul vostru adânc vătămat în iubirea de neam şi de ţară. Veniţi în număr mare, veniţi cu toţii, mic şi mare, tânăr şi bătrân, veniţi să ridicăm glasul nostru unanim de protestare şi printr-o manifestaţiune demnă şi impunătoare să arătăm Europei uimite sentimentul nostru de solidaritate cu fraţii noştri.
Şi precum la sunetele trâmbiţelor zidurile Ierichonului s-au dărâmat, aşa la strigătul nostru de indignare se vor sfărâma lanţurile care ţin în apăsare pe fraţii noştri[8].
Cu procesul verbal din 19 aprilie 1894, s-a constituit un nou Comitet de conducere al PNL Buzău, format din 41 de membri: Grigore Constantinescu Monteoru – preşedinte; Ştefan Perieţeanu-Buzău şi Nae Iarca – vicepreşedinţi, iar ca membri – Nicu I. Constantinescu, Propcopie Casotta, Anton Carp, Athanasie I. Cătuneanu, Constantin I. Cătuneanu, Constantin D. Sărăţeanu, lt.col. Nicolae Trestianu, Dimitrie Filitti, Alexandru Demetriade, Nae Ionescu, Constantin C. Iarca. Iancu Mihuleţ, Costache N. Jiteanu, Dimitrie Carp, Constantin Dănescu, Costache D. Vernescu, George Boronescu-Filitti, Dimitrie Filitti, Lascăr Vlădescu, George Chirculescu, Haralambie Rălescu, Anastase Anastasiu, Dimitrie Oprescu, Nae Stănescu, Nae Stătescu, Tache Teodorescu, Ştefan Stoian, Isaia Georgescu, Costache Pătârlăgeanu, Radu Serianu, Pascal Luscan, Dumitru Teişanu, Ion Săvulescu, Tănase Albulescu, Andrei Moisescu, Ştefan M. Tunaru, Dumitru Iordache şi Anton Stănescu. S-a ales şi Comitetul Permanent Executiv format din: N.I.Constantinescu-preşedinte; C. D. Stănescu şi C.C.Iarca – membri[9].
La 4 iunie 1894, Comitetul Organizaţiei PNL Buzău a organizat în sala „Moldavia” o mare întrunire publică, pentru desemnarea candidaţilor pentru Consiliul judeţean, astfel: a) Colegiul I – Grigore C. Monteoru, N. I.Constantinescu, Ştefan Perieţeanu-Buzău, Constantin D. Sărăţeanu, Anton Carp, Nae Iarca, lt.col. N.Trestoanu şi C.C.Iarca; b) Colegiul II – Procopie Casotta, Haralambrie Rălescu, Nae Ionescu, Nicolae I. Brezeanu, Constantin Borănescu-Filitti, Dimitrie Georgescu, Isaia I. Georgescu şi Nae Ştefănescu. S-au făcut alegeri şi în cadrul Secţiunii Buzău a Ligii Culturale, pentru adunarea generală din 21 mai 1895 fiind desemnaţi: Procopie Casotta, Grigore Monteoru, Anton Carp şi Aurel Perşinaru, iar ca membri ai viitorului birou de conducere: Athanase Cătuneanu – preşedinte; Petre Inotescu şi George Chirculescu – vicepreşedinţi; profesorul N. Ionescu – casier; ing. I. Tingu – secretar; dr. veterinar A. I. Botez şi ing. Aurel Perlinaru – membri[10].
În numărul din 8 noiembrie 1895, „Liberalul” anunţa candidaţii la viitoarele alegeri pentru Corpurile legiuitoare: a) pentru Senat – Colegiul I: Grigore Monteoru şi Procopie Caotta; Colegiul II: Ştefan Perieţeanu-Buzău şi colonelul N. Trestianu; b) pentru Camera Deputaţilor – Colegiul I: N.I.Constantinescu, C. Iarca şi Al. Pâcleanu; Colegiul II: Nicu Gheorghescu, Nae Gh. Stătescu; Colegiul III; C.I.Bosie şi C. Chistodorescu[11]
La 18 noiembrie 1895 se anunţa vizita prim-ministrului Dimitrie Sturdza, şeful PNL; la 19 martie 1900, se relata despre întrunirea liberală din 12 martie, de la sala „Moldavia”, în prezenţa lui Spiru C. Haret, iar în numărul din 8 decembrie 1902, se preciza că Haret era reprezentantul liberalilor buzoieni[12].
Dintr-un articol apărut în presă, în 1897, aflăm că deputaţii şi senatorii sturdzişti (PNL) încep să profite de situaţia lor şi de serviciile de mameluci pe care le-au adus d-lui Sturdza. Se relata că administraţia judeţului a decis să construiască o şosea de la Buzău la Monteoru, reşedinţa d-lui senator Monteoru, deşi exista un drum care trecea prin moşie. Se preciza că această şosea se face în interesul exclusiv al d-lui Monteoru şi în paguba locuitorilor şi a celorlalţi proprietari ale căror pământuri se iau cu japca. În finl se informa că la una din şedinţele Consiliului comunal s-a votat un împrumut în valoare de 200.000 lei pentru nişte lucrări obsolut inutile.
Cu prilejul sosirii la Bucureşti a unuia din conducătorii rezistenţei româneşti din Transilvania, dr. Lucaci, Secţiunea Buzău a Ligii Culturale i-a adresat următoarea telegramă: Liga, Secţiunea Buzău, salută în voi pe toţi martirii naţionalităţii române şi vă urează forţe noi şi bărbăteşti ca să duceţi lupta până la capăt[13].
La întrunirea Comitetului electoral al PNL din 27 octombrie 1898, lista propusă pentru Colegiul I, nominalizează pe: Nicu I. Constantinescu, Constantin C. Iarca, Athanasie Cătuneanu, Mihail Iarca, Haralambie Rălescu şi Tache Teodorescu, iar pentru Colegiul II: Nicolae G. Stătescu, Stoian Stoicescu, Toma Hristescu, George Orleanu şi Pavel Cătănescu[14].
Sâmbătă, 31 octombrie 1898, Organizaţia Buzău a PNL a organizat o întrunire publică în sala „Moldavia”, în prezenţa unora dintre fruntaşii partidului: Nae Iarca, N.I. Constantinescu, C.C.Iarca, Ştefan Perieţeanu-Buzău, Sache (Athanasie) Cătuneanu, N.G.Stătescu. În final au fost nominalizaţi candidaţii pentru alegerile comunale (primar şi consilieri) – N.I.Constantinescu, C.C.Iarca, Athanasie Cătuneanu, Mihai Iarca, Haralambie Rălescu, Tache Teodorescu[15].
O altă publicaţie liberală, „Buzěul” (11 ianuarie 1898-1 ianuarie 1899-48 numere), de fapt reapariţia publicaţiei cu acelaşi nume din 1888, se angaja că va propaga adevărul, va apăra interesele ţării în general şi ale judeţului nostru în special. Cititorilor li se reaminteau câteva dintre realizările primarului liberal Nicu I. Constantinescu: uzina de apă şi instalaţiile din Crâng, conductele de alimentare cu apă, construirea Halei de Măcelărie şi pescărie, despre a cărei inaugurare se relata în numărul din 12 iulie 1898[16].
Pentru alegerile de senatori şi deputaţi din anul 1899, din partea Organizaţiei PNL Buzău au fost desemnaţi: Colegiul I Senat: Spiru Haret şi Anton Carp; Colegiul II Senat: Ştefan Perieţeanu-Buzău şi Athanasie I. Cătuneanu; Colegiul I Cameră: Al.D.Pâcleanu, N.I. Constantinescu şi Costache Cristodorescu; Colegiul II Cameră: C.C.Iarca şi Nae G. Stătescu[17].
În noiembrie 1900 şi octombrie 1902, s-au publicat articole despre N.I. Constantinescu, fost primar, fost deputat, candidat al PNL pentru Colegiul II de Deputaţi, pentru ca, în iulie 1907, să se publice apelul dr. Constantin Angelescu, deputat Colegiul III de Buzău, prin care propunea deschiderea unei liste de subscripţie în vederea ridicării unui bust în memoria lui N. I. Constantinescu, personal depunând 1000 de lei[18].
La 12 noiembrie 1900, PNL Buzău a organizat o mare întrunire publică, anunţată în presă cu 4 zile mai înainte. S-a desfăşurat în sala „Moldavia” şi a avut ca obiectiv pregătirea alegerilor din 25 noiembrie. A fost desemnat candidat la Colegiul II de Deputaţi, N.I. Constantinescu, cu menţiunea: fost primar şi deputat.
Fiind în opoziţie, liberalii de la Buzău au propus următorii candidaţi pentru Senat din partea Opoziţiei Unite (PNL şi Partidul Conservator): a) Colegiul I: Anton Carp şi C.C.Arion; Colegiul II: Athanasie I. Cătuneanu şi Constantin Tissescu; b) Camera Deputaţilor: Colegiul I: Alexandru Marghiloman, N.I. Constantinescu, Constantin Iarca, Emil. P. Teodoru, Constantin N. Jitianu, Costache Borănescu şi Constantin Dănescu; Colegiul II: N.I. Bărbulescu şi Petre Stătescu; Colegiul III: dr. Constantin Angelescu şi Gheorghe Lucasievici, Semnul electoral – +. Potrivit datelor de la Biroul electoral, pentru Colegiul I al Camerei Deputaţilor s-au înregistrat următoarele rezultate: 619 voturi exprimate, 50 anulate, iar candidaţii au fost votaţi, astfel; N.I.Constantinescu (Opoziţia Unită) – 273; Alexandru Marghiloman – 403 voturi (ales); Constantin Iarca – 373 voturi (ales), Emil P.Teodoru – 303; Constantin N. Jitianu – 207; Constantin Borănescu – 199; Constantin Dănescu (independent) – 50, cu precizarea că pentru a fi ales un candidat trebuia să întrunească minimum 310 voturi.
Sâmbătă, 31 octombrie 1900, a avut loc o consfătuire a PNL Buzău, prilej cu care au fost desemnaţi candidaţii pentru alegerile comunale: a) Colegiul I: N.I. Constantinescu, Athanasie I. Cătuneanu, Haralambie Rălescu, Mihail Al. Iarca şi Al. G. Botez; b) Colegiul II: N.G. Stătescu, George Orleanu, Bănică St. Panaitescu, Alecu Rădulescu, Nicu Andreescu[19].
În februarie 1903, şi-au depus candidatura pentru Senat şi Cameră, atât opoziţia, cât şi puterea. Din partea opoziţiei, la Colegiul I Senat: Anton Carp şi C.C.Arion, Nicolae Sibiceanu şi dr. George Angelescu, din partea puterii; la Colegiul II Senat: Athanasie Cătuneanu, Constantin Tissescu şi Mihail Vlahutzi, dr. Nicolae Bărdescu; la Colegiul I Cameră: N. I. Constantinescu, Alexandru Marghiloman, C.C. Iarca şi Emil P. Teodoru, Constantin St. Borănescu, Constantin Jitianu; la Colegiul II Cameră: N.I.Bărbulescu, Petre Stănescu, Victor Anton Filotti şi Leonida Gussi; la Colegiul III Cameră: dr. C. Angelescu, Traian Lucasievici, dr. C.Constantinescu, Alexandru Darvari[20].
Pentru alegerile comunale din 5 noiembrie 1906 s-a publicat un apel electoral intitulat „Cetăţeni”, prin care buzoienii erau îndemnaţi să voteze lista naţional liberală în frunte cu C. Iarca. Potrivit listei, la Colegiul I au fost nominalizaţi: C. Iarca, deputat; lt.col. N. Trestianu; Athanasie Cătuneanu, senator; Stoica Panaitescu; Constantin Ruşaveţeanu şi profesorul G. Popescu; la Colegiul II – C.N. Teodorescu, Sterie Stănescu, Tache Agapiescu, Neculai Andreescu şi măcelarul Dumitru Ionescu[21].
O altă publicaţie liberală apărută la Buzău a fost „Gazeta Liberală” (14 aprilie 1907-7 iulie 1910)[22], gândită ca apariţie săptămânală, dar tipărită neregulat. Şi-a avut redacţia şi administraţia la Tipografia „Alessandru Georgescu” şi apoi la locuinţa avocatului Justin Stănescu. În primul număr, editorialul menţiona că scopul era: de a lumina opiniunea publică asupra chestiunilor privind evenimentele din 1907, când PNL chemat la putere a trebuit să ia aspre şi energice măsuri de represiune şi pentru a risipi negura pe care o lasă după dânşii conservatorii; să ia atitudine faţă de adversarii politici, dar să dezbată şi probleme de larg interes. În unul din numere s-a protestat faţă de hotărârea conservatorilor de a desfiinţa Şcoala Normală de băieţi, reînfiinţată de liberali în 1908, iar în altul, dr. Constantin Angelescu l-a evocat pe fostul primar liberal (decedat la 21 aprilie 1905), neuitatul Nicu Constantinescu, marele cetăţean căruia oraşul Buzău îi datoreşte transformarea sa modernă, propunând înfiinţarea unei liste de subscripţie în vederea ridicării unui bust.
În iureşul mişcărilor ţărăneşti din 1907, după demisia conservatorilor incapabili să gestioneze această criză socială majoră, la 12/25 martie 1907, a venit la putere un guvern liberal care a decis intervenţia armată, condusă de generalul Averscu, iar în teritoriu, la sugestia acestuia, au fost numiţi 8 comandaţi de divizii, între care şi generalul Iarca la Buzău
În mai 1907, au fost desemnaţi candidaţii PNL la alegerile pentru Camera Deputaţilor: la Colegiul I– Constantin C. Iarca, fost prefect şi deputat în mai multe rânduri; Cosnatantin Ruşaveţeanu, mare proprietar, fost deputat; Gheorghe Teişanu, fost preşedinte al Tribunalului, fost inspector financiar, vicepreşedinte al Consiliului judeţean; la Colegiul II-Gheorghe Dunka, mare proprietar, inginer; Titus N.I. Constantinescu (fiul fostului primar liberal-n.n.), fost magistrat, avocat; la Colegiul III-dr. Constantin Angelescu, mare proprietar, profesor universitar, fost deputat; Ion I. Stănculeanu, fost magistrat, fost deputat.
Pentru alegerile comunale din 27 şi 29 iulie 1907 şi-au depus candidaturile: la Colegiul I-Athanasie Cătuneanu, Constantin Garoflide, Sterie Stănescu, Tache Agapiescu, Nicolae Adam şi Bănică St. Panaitescu: la Colegiul II-C.T.Teodorescu, Toma Cristescu, Ştefan N. Tunaru, Nichita Nestorescu şi Theodor Mănciulescu[23].
În 20 ianuarie 1908, „Liberalul” a publicat un amplu articol de fond despre situaţia, de la acea dată, a Organizaţiei judeţene a PNL: P<artidul> L<iberal> este astăzi sfâşiat. Frumosul partid din judeţ care era mai tare decât în oricare alt judeţ din ţară este astăzi în ruină.
D<omnul> Anton Carp a desăvârşit acest fapt prin ridicola întrunire ţinută în Buzău înaintea sărbătorilor Crăciunului când a format, în mijlocul unor vii şi importante protestări, Comitetul fracţiunii guvernamentale. D-l Carp care n-a pus nici măcar o cărămidă la clădirea partidului liberal buzoian, omul care a venit dintotdeauna „la de-a gata”, a sfărâmat această clădire. Când d-l Carp este iniţiatorul şi motorul acestei acţiuni dizolvante şi nenorocite, ce nimiceşte partidul liberal buzoian.
Dar d-l Carp, simţind cât îl apasă pe suflet situaţiunea ce a creat, simţind gravitatea şi primejdia acţiunei ce a împlinit, a căutat să înlăture de deasupra capului său răspunderea zdrobitoare şi s-o arunce asupra altora. Omul acesta, slab de fire, este capabil de-o răutate mare, omul acesta atât de puţin energic, când îl stăpâneşte răutatea, atunci este schimbat cu desăvârşire, atunci nu se dă înapoi de la nimic şi afirmă chiar lucruri neadevărate.
D-l Carp a afirmat în acea ridicolă întrunire că d-l Iarca a retras candidaturile de la Colegiul II de Cameră în alegerile generale trecute, pentru a face jocul adversarilor. Dar în acest judeţ se cunosc fapte revoltătoare din partea d-lui Carp şi a amicilor dumisale, ce apar cu atât mai reprobabile, când sunt comparate cu cavalerismul d-lui Iarca şi al prietenilor domniei sale. Pe când se restabilise buna înţelegere din partid, înainte de alegeri, primită de d-l Iarca după stăruinţele d-lui prim-ministru şi ministru de Interne, fără condiţiuni, la alegerea Colegiului I de Cameră, candidatura d-lui C. Iarca, a fost vehement combătută.
Mijloacele cele mai urâte au fost întrebuinţate, cu atât mai urâte cu cât d-l Iarca avusese cea mai ireproşabilă conduită la alegerile pentru Senat, susţinând cu cea mai mare căldură pe toţi candidaţii, precum şi candidatura d-lui Plutarh Mareş, menit să cadă victima unor combinaţiuni ascunse. Dacă se voia pacea şi liniştea în partid, pentru ce a fost combătut d-l Iarca, la care adversarii partidului nostru priveau întruparea partidului liberal ? Nu se urmărea pacea, ci o ambiţie nemăsurată şi neîntemeiată, împingea pe d-l Carp şi ai săi la asemenea acte menite a zdruncina partidul nostru şi a-i periclita chiar existenţa, cunoscută fiind covârşitoarea importanţă a politicei locale a d-lui Iarca. Dar d-l Iarca a izbutit, căci lumea ştie a aprecia valoarea şi sacrificiul.
D-nul Carp însă nu s-a oprit aici. Domnia sa, care aprobase candidaturile d-lui George Dunka şi Titus Constantinescu la Colegiul II Cameră, care le proclamase la întrunirea publică drept ale partidului liberal, a dat poruncă, cu autoritatea sa de ministru, ca aceste candidaturi să fie combătute şi administraţia să susţină o candidatură independentă. Şi candidaţii partidului au fost combătuţi de administraţie !
Atâta lipsă de cinste politică a dezgustat pe distinşii noştri amici ce candidau la al doilea de Cameră şi s-au retras. Aceste acte ale d-lui Carp au dizolvat partidul şi nu d-l Iarca care, împreună cu răposaţii Monteoru, Pâcleanu şi Nicu Constantinescu, îl ridicase şi-l întărise, şi-l susţinuse în urmă la ultima opoziţie, în cea mai minunată stare de înflorire.
Sistemul de a dizolva partidul a fost urmat de d-l Carp şi ai săi. La alegerile pentru comună şi pentru judeţ, o parte neînsemnată din membrii ce urmează pe domnii C. Iarca, C. Ruşaveţeanu, G. Dunka, Plutarch Mareş şi ceilalţi, nu a fost consultată. Zilnic se lovea în d-lor pe toate căile şi se adopta cel mai scandalos mod de recrutare de noi partizani, acela de a nu se uita nimeni la calitate şi trecut, modul cel mai antiliberal. Sistemul nu putea da alte roade decât cele ce se văd- partidul sfărâmat, adversarii jubilând.
Şi atunci a apărut şi scopul urmărit. Formându-se un comitet al fracţiunii guvernamentale, d-l Carp s-a pus pe sine însuşi în capul lui. Aceasta este chestiunea, d-l Carp urmărind întâietatea, iar nu interesul partidului. „E vorba numai de întâietate” spunea d-l Carp acum câteva luni la Sinaia, la doi liberali. Iată pentru ce scop d-l Anton Carp a sfărâmat partidul, pentru a fi întâiul, fie chiar şi într-o fracţiune.
Nu d-l Iarca este elementul dizolvant, ci d-l Anton Carp care, după ce s-a îmbogăţit din politică, vrea să ajungă orice-i place, fie cu orice preţ, crezând că sunt permise şi fanteziile. Asupra d-lui Carp răspunderea va apăsa zdrobitoare. Şi noi o vom documenta-o cu regretul în suflet, pentru sfâşierea unui partid atât de tare, săvârşită de omul care, deşi este ministru al ţării, locuieşte totuşi în apartamentele Băncii Naţionale, făcute pentru funcţionarii Băncii, nepricepând delicata situaţie în care se pune altfel[24].
La 26 mai 1907 a apărut o altă publicaţie liberală intitulată „Voinţa”, sub coordonarea lui Petre N. Oprescu (viitor ajutor de primar) cu articole împotriva lui Alexandru Marghiloman şi informaţii despre întrunirile şi candidaţii PNL[25].
La 20 ianuarie 1911, apare primul număr al unui alt organ de presă al Organizaţiei PNL Buzău-„Gazeta Buzăului”, cu apariţie neregulată, tipărindu-se 86 numere până la 26 mai 1914[26]. Şi-a avut redacţia şi administraţia pe bulevardul Elisabeta (actualmente Gării) şi s-a editat la Tipografia M.Bălănescu & M. Asanescu din strada Sf. Îngeri (azi Lt. C. Godeanu). Îşi propunea ca scop: de a reprezenta credincios tendinţele PNL, de a răspândi şi propaga ideile lui (…) de a face o legătură sufletească strânsă între membri. Se relatează despre întrunirile liberale, despre personalităţile locale, între colaboratori numărundu-se şi: Constantin Iarca, Ion Matache, Petre Popescu, Justin Stănescu, Titus N. Constantinescu, N. Dragomirescu, Alexandru Vasilescu. La 25 aprilie 1911, s-a relatat despre prezenţa lui I.I.C. Brătianu la întrunirea liberalilor buzoieni.
Un alt organ de presă liberal a fost „Prezentul” (24 iulie 1911-4 decembrie 1914), condus de George N. Orleanu şi a apărut cu scopul: să împrăştie atmosfera plină de întuneric şi confusiuni care încearcă să înăbuşe viaţa noastră politică[27].
Parte a Partidului Naţional Liberal, Oganizaţia judeţeană a PNL şi-a desfăşurat activitatea potrivit liniei politice generale, uneori cu poziţii şi soluţii proprii, determinate de contactul direct şi în cunoştinţă de cauză cu problemele diferitelor caregorii sociale. După 1918, constatăm o amplă acţiune de reorganizare, coordonată la Buzău de preşedintele dr. Constantin Angelescu, vicepreşedintele Justin Stănescu şi Alexandru Ionescu-Brădeanu. În plan local, liberalii erau sprijiniţi şi de comercianţi şi industriaşi, cât şi de o bună parte a intelectualităţii. Avea organizaţii aproape în toate comunele, conduse mai ales de învăţători, recrutaţi de către ministrul dr. Constantin Angelescu, foarte popular în rândul dascălilor. Totodată, s-a făcut o susţinută propagandă prin intermediul publicaţiilor de partid „Liberalul”, „Buzăul”, „Gazeta Liberală”. Scopul era de a atrage, în primul rând, ţărănimea, ce forma masa alegătorilor la acea dată. Acţinea de reorganizare, ce a vizat întărirea contactelor cu locuitorii de la sate şi din oraş şi înfiinţarea de cluburi politice, s-a desfăşurat între anii 1919-1921, astfel că s-a reuşit întărirea politico-organizatorică, materializată prin câştigarea alegerilor şi guvernarea liberală din perioada 1922-1926.
În aceste momente de fricţiuni politice a apărut pentru scurt timp un alt organ de presă al liberalilor buzoieni, „Reforma” (31 august şi 14 septembrie 1914) al cărui director a fost viitorul lidel PNŢ, Pompiliu Ioaniţescu, redactor responsabil fiind Petrache M. Gheorghiu. Iată ce se spunea în primul număr: De câtva timp (…) la Buzău nu există nici un organ liberal, nimic nu oglindeşte starea de spirit a liberalilor, frământările lor (…) spre deosebire de trecut când aicea era cea mai puternică organizaţie liberală din ţară. De aceea îşi propunea: să arate cauzele relelor care au adus Partidul Liberal în starea de astăzi. Adresându-se prietenilor politici, partizanilor şi simpatizanţilor, li se cerea să denunţe, spre a fi publicate şi comunicate buzoienilor, toate abuzurile administraţiei locale.
Alegerile din 1919 s-au desfăşurat între 3-5 noiembrie, pentru Cameră şi 7-8 noiembrie, pentru Senat, campania electorală vizând atragerea unui cât mai mare număr de alegători, motiv pentru care s-au organizat câteva turnee electorale, la o asemenea manifestare fiind prezenţi Ion I.C.Brătianu, I.G. Duca şi alţi fruntaşi liberali. La mesele comune au fost invitaţi reprezentanţii autorităţilor locale, acţiuni dublate de o intensă propagandă electorală. O asemenea caravană electorală a fost coordonată de revizorul şcolar al judeţului, Panait Volănescu, dar majoritatea activităţilor au fost conduse direct de către preşedintele, dr. Constantin Angelescu, sau de agentul său electoral, Ion Nistor. Între altele, la sfârşitul lunii septembrie s-a transmis prin intermediul autorităţilor, invitaţia ca preoţii şi învăţătorii să ia parte la întrunirea organizată în casa lui George Dunka (trecut apoi la Organizaţia PNL George Brătianu-Georgiştii) unde s-au discutat şi acţiunile propagandistice ce urmau să fie organizate pentru contracararea activităţii organizaţiilor judeţene ale celorlalte partide.
Alegerile au fost câştigate de liberali, care au obţinut 4 mandate de deputat (44%) şi toate cele 4 mandate de senator, dovadă că, deşi era în reorganizare, se bucura de popularitate, fiind sprijiniţi de autorităţile locale[28].
În anul 1919, în paginile publicaţiei locale „Voinţa” s-a publicat editorialul „Cum priveşte publicul o schimbare de regim. Candidaturile” în care se afirma că regimul conservator a lăsat puterea liberalilor. Oricare ar fi interesele partidelor politice, un lucru e cert: partidul liberal e acum la cârma ţării. Pentru noi buzoienii, schimbarea de regim are importanţa ei locală. Dacă analizăm situaţia politică locală, observăm la toate partidele o mişcare neobişnuită, o nervozitate generală, semn că alegerile viitoare vor avea o importanţă deosebită şi o luptă aprigă, numai aşa cum ştiu buzoienii să o dea.
Conservatorii sau cei care au guvernat până azi, par puţin cam deprimaţi şi supăraţi, pentru că şi-au pierdut ciolanul, pe care nu ştiu când îl vor mai relua din nou. Pentru Conservatorii democraţi, steaua lor politică a apus demult, astfel că azi putem zice că nu mai avem în localitate partid conservator democrat.
Liberalii sunt acum puternicii zilei şi către ei e ţintită acum opiniunea publică. Ne întrebăm ? Vor face ei ce-au făgăduit ? Vor mai micşora ei nevoile mulţimii ? Vom trăi şi vom vedea ! Dă-le Doamne gândul cel bun. În continuare sunt prezentate candidaturile: la Senat–Colegiul I: generalii Benone Anastasiu şi Iarca; Colegiul II: Titus Constantinescu şi Dumitru Teişanu; pentru Camera Deputaţilor–Colegiul I: Constantin Iarca şi Costache Ruşaveţeanu; Colegiul II: Pompiliu Ioaniţescu şi Justin Stănescu; Colegiul III: dr. Constantin Angelescu şi Ion Stănculescu. Prefectul judeţului era George Dunka, iar Comisia Interimară a comunei urbane Buzău era formată din: Athanasie Cătuneanu–preşedinte; Dumitru Teişanu, Gheorghe Vasilescu, Bănică Panaitescu şi Nae Bucuroiu. Șeful Poliţiei era avocatul Stelian Ioanican. La alegerile din 1919 a obţinut câte patru mandate, la Cameră şi Senat, iar liberalii râmniceni, un mandat de deputat.
Între 4 mai 1919-20 martie 1920, s-a editat „Foaia Liberală”, organ al PNL Buzău, cu redacţia şi administraţia în bulevardul I.C. Brătianu nr. 17, în paginile căreia s-a relatat despre reformele implementate de liberali– organizarea învăţământului şi împroprietărirea ţăranilor; despre vizitarea judeţului de către dr. Constantin Angelescu, ministrul Instrucţiunii Publice şi Cultelor, cât şi despre rolul României în Primul Război Mondial, publicaţie la care au colaborat şi Matei I. Dumitriu şi Constantin Jitianu[29].
La 14 octombrie 1919 a avut loc la sala Teatrului „Moldavia” o consfătuire a fruntaşilor liberali din localitate, prezidată de generalul Benone Anastasiu. Scopul consfătuirii era desemnarea delegaţilor pentru Congresul PNL de la Bucureşti, din 20 octombrie. Constantin Iarca a vorbit despre importanţa reformelor pe care PNL voia să le aplice: Colegiul unic şi exproprierea latifundiilor, la care s-a referit şi fostul deputat, Ion Stănculeanu. În final s-a votat o delegaţie de 37 persoane în frunte cu dr. Constantin Angelescu, Constantin Iarca, generalul Benone Anastasiu şi Athanasie Cătuneanu.
În perioada 9 aprilie 1920-2 ianuarie 1929, cu o pauză în anii 1922-1926, s-a tipărit la Buzău săptămânalul „Liberalul” (101 numere) cu redacţia şi administraţia în Strada Târgului (azi Cuza Vodă) nr. 26, coordaonat de avocaţii Constantin Tegăneanu şi Constantin Baciu. Ca publicaţie de partid, îşi propunea: să contribuie la educarea păturilor de jos năzuind să stârnească în adâncurile lor licăririle acelei conştiinţe cetăţeneşti pe care toţi o dorim, pronunţându-se pentru luptă de convingeri şi păreri şi nu cereri personale. Între alte informaţii s-a relatat despre Congresul PNL de la Buzău, din ianuarie 1921 şi întrunirea liberală de la Pătârlagele, din decembrie 1926, la care a fost prezent şi dr. Constantin Angelescu[30].
Pentru alegerile din 1920, PNL a editat şi difuzat un manifest-program difuzat şi în judeţul Buzău, cu referiri la o serie de reforme cu caracter democratic care s-au bucurat de un larg interes: reforma agrară şi financiară, libertăţi democratice. Manifestul a fost completat de un altul, editat pe plan local, cu titlul „Către alegătorii săteni”, răspândit în toate localităţile rurale, explicându-se pe înţelesul lor conţinutul şi efectele reformelor pe care le propuneau. S-a dus o susţinută campanie împotriva socialiştilor şi s-au folosit de notorietatea generalului Alexandru Averescu. De aceea, pentru a fi siguri de reuşită, liberalii au încheiat un cartel electoral cu partidul de guvernământ-Partidul Poporului (averescanii), dar s-a sprijinit şi pe organizaţiile sale mai mari din judeţ, între care cele de la Mizil, Merei şi Pătârlagele. Totodată, s-a lansat o largă campanie de presă prin intermediul oficiosului „Liberalul”, susţinându-se candidaturile liberale în frunte cu dr. Constantin Angelescu. Trebuie însă să amintim şi că, inerent, au apărut şi neînţelegeri, astfel că o parte din lideri s-au raliat Partidului Conservator Democrat (Take Ionescu-takiştii) şi, deşi acest grup, având ca lideri pe Constantin Negoescu, Constantin Tomulescu şi Alexandru Jecu, nu era numeros, atitudinea lor a provocat neîncredere în rândul alegătorilor, cu efecte în Organizaţia judeţeană a PNL şi după 1920. Amintim şi că, la alegerile din 1920, PNL a obţinut doar 16,67% – un mandat (dr. Constantin Angelescu), iar aliatul său, Partidul Poporului, patru mandate, situaţie explicată prin criza pe care o traversa, fiind în plin proces de reorganizare şi consolidare, dar şi a disensiunilor menţionate. Au fost şi situaţii în care acţiunile propagandistice ale liberalilor au fost stânjenite prin măsuri luate de autorităţile guvernamentale. Astfel, la Merei şi Pătârlagele, armata a arestat partizani ai liberalilor.

La 29 decembrie 1921, la sediul Clubului PNL din strada Târgului nr. 26, a avut loc, sub președinția dr. Constantin Angelescu, o întrunire a şefilor de organizaţii, moment în care au fost aleşi membrii Consiliului comunal. A doua zi, în sala Teatrului „Moldavia”, în prezenţa a 3000 de delegaţi ai organizaţiilor comunale, a avut loc congresul organizaţiei judeţene. Întreaga activitate, măsurile organizatorice, propaganda desfăşurată, a creat un val serios de simpatie pentru liberali astfel că, la alegerile parlamentare din 1922, din cei 40.865 alegători, 31.161 au votat pentru candidaţii PNL pentru Cameră, iar din 20.433 electori, 14.952 au votat pentru candidaţii PNL la Senat. De aceea, în următorii ani, viaţa politică locală a fost dominată de liberali, foarte activi fiind fruntaşii: dr. C. Angelescu, Justin Stănescu, Titus Constantinescu, George Dunka, Constantin Ruşaveţeanu, Alexandru Ionescu-Brădeanu, Dumitru Dănescu, Gheorghe Orleanu, Mircea Cătuneanu.
Alegerile din 1922, s-au desfăşurat sub semnul creşterii influenţei liberalilor, cu puternice organizaţii la Beceni, Pârscov şi Pătârlagele. Apar însă şi tensiuni şi nemulţumiri, astfel că, în anul 1925, Titus Oroveanu şi George Dunka au format o disidenţă, încadrându-se, din 1930, în PNL-George Brătianu[31].
În anul 1925, în presa locală s-a creionat un portret al unuia dintre fruntaşii partidului, Alexandru Ionescu-Brădeanu, deputat de Buzău, originar din Brădeanu. În 1916-1918 a fost „mobilizat pe loc” şi deoarece vorbea limba germană, a ajutat administraţia plăşii Câmpul şi pe cea de la nivelul oraşului. Fost primar la Brădeanu, a terminat în decembrie 1907, biserica începută în 1894[32].
La 10 mai 1926, ora 10,00, în Sala de recepţii a Palatului Comunal, a avut loc şedinţa de constituire a Consiliului comunal: primar-D.M.Postelnicescu; Delegaţia Permanentă: Petre N. Oprescu, Stan Săraru, Alexandru Raiciu, Ion Matache, cu supleanţii: Gh.V.Stănescu, Justin Stănescu şi Apostol Albu. S-a inserat şi ştirea din care reieşea că: o mare parte din partizanii ţărănişti au trecut la partidul liberal, iar unii la partidul averescan[33].
Între 6 iunie-21 august 1927 (9 numere)[34] a apărut la Buzău publicţia liberală „Curierul Buzăului”, cu redacţia şi administraţia la Tipografia Dumitru Bălănescu, editată special ca ziar de campanie electorală pentru alegerile din iulie 1927.
Pentru alegerile comunale din septembrie 1927, au candidat, din partea liberalilor, avocatul Virgiliu N. Popescu, preşedintele Comisiei Interimare şi Petre N. Oprescu. Iar în articolul de fond se preciza: Oraşul nostru (…) a rămas aşa cum l-a lăsat nemuritorul Nicu Constantinescu (…) Programul noului primar (liberal bineînţeles) ne îndreptăţeşte să sperăm la timpuri mai bune (…) ţinând seama de trecutul d-lui Virgiliu Popescu care credem că nu va lăsa ca programul atât de bogat să intre în cenzura nefiinţei, ca a predecesorilor săi. Perspective noi de deschid Buzăului. Iar în continuare sunt menţionate câteva din măsurile adoptate: reorganizarea Serviciului de salubritate pentru asigurarea permanentă a curăţeniei oraşului; reorganizarea Serviciului de stropit şi achiziţionarea a două automobile-stropitoare; repararea străzilor; piatră cubică în piaţa „Sf. Îngeri”, igienizarea Halei „Mercur” (cunoscută mai târziu ca „Piaţa Săracă”, actualmente autogară-n.n.), urgentarea lucrărilor executate de către Societatea Comunală de Electricitate pentru electrificarea străzilor. Despre reorganizarea Serviciului de salubritate se aminteşte şi la 29 septembrie, cu precizarea că noul primar era în funcţie de numai două luni. În paralel, prefectul liberal Remus Nestor a dispus refacerea şoselelor şi a podurilor din cuprinsul judeţului.
După alegerile locale din 4 septembrie 1927, avocatul Virgiliu Popescu a fost ales primar, Consiliul comunal fiind format din: Petre N. Oprescu, Bănică St. Panaitescu, droghistul Vincenţiu Z. Livovschi, avocatul Stan Săraru, Nicolae Diaconescu, Nicolae Smeianu, Vasile Dumitrescu, industriaşul Petre V. Zangopol, comerciantul Leon Goldenstein, Ştefan Constantinescu, Ştefan Oprea Bică, Alexandru Tunaru, Ştefan Manolescu Anton Filotti, Emanoil Homoriceanu, Pretor Grigorescu, Alecu Mihăilescu, învăţătorul Gabriel Negulescu, Vasile Nicolau (maistru la Şcoala de Meserii), inspectorul şcolar Gheoreghe Răşcanu, preotul Haralambie Popescu, dr. Nicolae Teişanu, Dumitru Teodorescu, Zenobie Şeicărescu, Alexandru Bodeanu (reprezentant al Camerei de Comerţ şi Industrie), Iulius Mihalcea (reprezentant al Camerei de Agricultură) – consilieri de drept. În Delegaţia Permanentă au fost aleşi: Petre N. Oprescu, Bănică St. Panaitescu, avocatul Nicu Diaconescu, farmacistul Vincenţiu Z. Livovschi – membri activi şi supleanţii:Vasile G. Dumitrescu, Petre V. Zangopol şi Alexandru Tunaru.
Din interviul acordat de primar unui reporter al „Vocii Buzăului” şi publicat în numărul din 9 octombrie 1927, reiese că Organizaţia judeţeană a PNL din oraş şi judeţ se prezintă mai tare ca oricând, lucru care se explică mai ales prin completa unitate de vederi ce domneşte între toţii fruntaşii partidului şi prin autoritatea necontestată a şefului acestui partid, a d-lui ministru dr. Constantin Angelescu. Pentru îmbunătăţirea activităţii administrative, prefectul a dispus ca, săptămânal, să se organizeze întâlniri cu pretorii din judeţ (conferinţe administrative) pentru ca astfel să se cunoască problemele fiecărei comune. O altă temă în atenţia prefectului a fost şi aplicarea prevederilor Legii de reformă agrară din 1921, iniţierea de măsuri pentru parcelarea terenurilor şi distribuirea titlurilor de proprietate, definitivarea lucrărilor de colonizare în judeţul Brăila pentru muntenii împroprietăriţi acolo, continuarea activităţii de construire a localurilor de şcoli, astfel că, în vara anului 1928, au fost finalizate 30 localuri şi au fost demarate lucrări la alte 10, inclusiv lucrări de reparaţii şi întreţinere la toate celelalte localuri. În final se menționa că d-l ministru Dr. C. Angelescu a ajutat judeţul cu 300.000 lei, a dispus continuarea lucrărilor la clădirea Şcolii Normale (de fete, actualmente sediul Muzeului Judeţean „Al. Odobescu”-n.n.), Şcolii secundare de fete (actualmente Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”), internatului de băieţi de la liceu (actualmente Colegiul Naţional „B.P.Hasdeu”), a ajutat la înfiinţarea şcolilor de meserii de la Pârscov şi Casotta (în clădirea vechiului spital).
Sub titlul „O operă a d-lui deputat <Alexandru Ionescu>Brădeanu”, la 6 noiembrie se anunța că şoseaua Buzău-Smeeni-Meteleu urma să fie complet refăcută, lucrare pentru care Ministerul Lucrărilor Publice a alocat un credit de 200.000 lei, astfel că lucrările deja erau începute[35].
O altă publicaţie, „Democraţia”, care a apărut în intervalul 1 septembrie 1927-24 iunie 1928, sub girul lui Traian Lucasievici, oficios liberal cu atitudine antiaverescană, informa în articolul de fond că în timpul campaniei electorale toate ciurucurile date afară din partide, le vedem cutreierând satele şi dând mâna cu sătenii pe care niciodată nu i-au cunoscut, le fac declaraţii de dragoste, le promit multe, în urmă nu le dau nimic. Într-un alt articol, s-a luat atitudine împotriva celor îmbogăţiţi „peste noapte”: acum câţiva ani îl ştiam om sărac, numai cu ce avea pe el (…) de unde are atâţia bani de umblă numai cu automobilul propriu, îşi construieşte vile, bea numai şampanie franţuzească? În final sunt prezentaţi candidaţii PNL la alegerile comunale din septembrie 1927[36].
Între 6 iunie-21 august 1927, s-a editat „Curierul Buzăului”, organ de propagandă politică în campania electorală din iulie 1927, cu prezentarea aleşilor Buzăului pentru Cameră şi Senat[37]
Pentru alegeri, Organizaţia Liberală din Buzău a tipărit un manifest electoral cu fotografia şefului organizaţiei, dr. Constantin Angelescu, cu următorul text:
Cetăţeni, PNL venit la cârma ţării vă cere din nou încrederea. O facem, întemeiaţi pe trecutul nostru plin de fapte, o facem din dorinţa nestrămutată ce ne însufleţeşte de a scăpa ţara de greaua cumpănă în care se găseşte.
Suntem oameni de fapte, nu de vorbe. Suntem oameni care am ştiut a zidi, nu a dărâma. Uniţi-vă în jurul nostru şi vedeţi cine a lucrat în această ţară, cine i-a pus temeliile gospodăreşti, cine a dat ţăranului pământ şi vot, cine i-a dat mândria în afară, cine a adus regulă în banii statului dacă nu PNL ?
Dar trecutul nostru îl ştiţi cu toţii cum îl ştie orice bun român. Dacă vă cerem astăzi din nou încrederea voastră şi votul vostru este că mai avem multe de făcut. Ce avem de gând să facem ? Să revizuim dările ce vă apasă. Ne legăm să respectăm dreptul fiecărui cetăţean aplicând legile cu omenie şi blândeţe. Vom avea grijă de şcoală şi biserică căci învăţătura şi credinţa trebue să fie temeliile sănătoase ale ţării. Se vor face poduri ca să vă puteţi mişca fără necazuri de la un cap la altul al judeţului. Vom stârpi abuzurile de tot felul şi vom face să învingă numai gândul cel bun.
Pentru a aduce la îndeplinire aceste făgăduinţi tot ce este cetăţean al acestui judeţ şi tot bunul român să voteze lista PNL cu semnul ▌
LA CAMERĂ
Dr. C. Angelescu Justin Stănescu
Alexandru Ionescu-Brădeanu Titus Constantinescu
Preot Dem. Nicolaescu Constantin Filoti.
Din acest ceas nu vom cruţa nici o osteneală pentru a vă face tot binele ce vă dorim şi nu vă facem făgăduieli ce nu putem ţine, nu dorim să vă amăgim cu vorbe goale, ci vrem să lucrăm din toată inima şi cu toate puterile noastre.
Venim în faţa voastră şi aşteptăm să găsim în urne voinţa voastră de linişte şi pace, de bună gospodărie şi de aplicare cinstită a legilor pe cane numai noi, PNL, o putem face, PNL care a făcut România Mare, tot el vrea să facă prin încrederea voastră o ţară puternică. Într-un ceas bun. Aşa să ne ajute Dumnezeu !
Cu titlul „Îndreptarea unei grave nedreptăţi”, la 29 aprilie 1928, se motiva că, din cauza lipsei de terenuri suficiente, un mare număr de săteni au rămas neîmproprietăriţi, astfel că prefectul Remus Nestor, cu sprijinul parlamentarilor buzoieni, în frunte cu Justin Stănescu şi Ministerul Agriculturii şi Domeniilor, a atribuit terenuri în judeţul Brăila. În aprilie 1929, dr. Constantin Angelescu a fost ales ca preşedinte de onoare al Societăţii Corpului Didactic Buzău.
În luna iulie 1928, s-a organizat la Mărăcineni o conferinţă administrativă la care au luat parte şi senatorul, colonel Marinescu, deputatul Alexandru Ionescu-Brădeanu, prefectul Remus Nestor, subprefectul Marin Huşanu şi pretorul plasei Câlnău, Alexandru Dumitrescu.
La conducerea Camerei de Agricultură era preşedintele Ion Panaitescu, senator PNL, ajutat de un Comitet de direcţie format din: deputatul Alexandru Ionescu-Brădeanu, consilierul agricol Ion Filipeanu, dr. Timoianu, Julius Mihalcea, ing. Constantin Gheorghe, directorul Regiunii a IX-a Silvice Buzău şi inginerul agronom, Nicu Paraschivescu.
La 4 noiembrie se relata despre realizările prefectului Remus Nestor: instalaţia de alimentare cu apă de la Ciuhoiu pentru comunele limitrofe, reparaţii de poduri şi şosele, cât şi ale primarului Virgiliu N.Popescu: electrificarea oraşului şi turnului Palatului Comunal, pavarea unor străzi, reorganizarea serviciilor de salubritate şi al pompierilor. De asemenea, pentru 11 noiembrie 1928, s-a anunţat dezvelirea oficială a bustului fostului primar Nicu I. Constantinescu (întâmplată în ianuarie 1931-n.n.), ceremonie la care fuseseră invitaţi Vintilă Brătianu, I.Gh. Duca şi dr. Constantin Angelescu.
În vederea alegerilor generale din 12 decembrie 1928, Organizaţia judeţeană a PNL Buzău a lansat un apel intitulat „Cetăţeni”: La 12 decembrie veţi fi chemaţi la vot, Scumpa noastră ţară trăieşte în primejdie. La cârma ei au ajuns oameni anarhici, ai dezordinii şi ai desfrâului. Banii voştri se risipesc pentru ministerele din nou înfiinţate fără nici un rost. Ciocoii goniţi demult din viaţa publică şi alungaţi din partidul liberal vin astăzi să vă amăgească şi să vă fure voturile. Ridicaţi-vă cu toţii ca unul singur. Părăsiţi până şi patul de boală pentru scăparea ţării de prăpastia în care ei vor s-o prăbuşească. Votaţi salvarea ţării ! Votaţi semnul ▐ În final se anunța că s-a depus la tribunal lista cu candidaturile, în frunte cu dr. Constantin Angelescu, fostul ministru al Instrucţiunii.
La 8 noiembrie 1928, prefectul liberal, Remus Nestor, a organizat o întâlnire cu toţi funcţionarii prefecturii, cărora le-a mulţumit pentru colaborare şi şi-a luat rămas bun de la aceştia. Au luat apoi cuvântul subprefectul Marin Hușanu şi secretarul Alexandru Finţescu. Ca prefect interimar a fost numit Apostol Albu, vicepreşedintele Organizaţiei judeţene a P.N.Ţ., la post de marţi, 13 noiembrie. În continuare se informa că directorii şcolilor secundare au fost înlocuiţi „din ordin politic”, iar inspectorul general şcolar al învăţământului primar, Panait Volănescu, a demisionat, fiind înlocuit cu profesorul Ilie Dumitrescu. O altă ştire informa că Clubul PNL era deschis zilnic între orele 8,00-12,00 şi 14,00-20,00, de unde cei interesaţi puteau obţine informaţii despre campania electorală.
Din partea Organizaţiei judeţene a PNL au candidat: dr. Constantin Angelescu, Justin Stănescu, Virgiliu Popescu, Alexandru Ionescu-Brădeanu, Remus Nestor şi Gheorghe V. Stănescu. La 2 decembrie 1928, „Vocea Buzăului” a relatat un episod din campania electorală în care a fost implicat avocatul Constantin Baciu. Întorcându-se în seara zilei de 25 noiembrie din plaiul Pârscov, unde s-a întâlnit cu membri PNL, s-a oprit câteva ore la locuinţa lui Ion Dabija din Vipereşti. La plecare a fost întâmpinat de 12 indivizi beţi şi înarmaţi, lucrători ai lui Irimia Postelnicescu, şeful Organizaţiei PNŢ din localitate. La strigătele de ajutor, sătenii în număr mare au sărit şi l-au salvat, alungându-i pe bătăuşi. Iată cum înţeleg oamenii guvernului să facă alegeri libere la Buzău.
În editorialul apărut în numărul din 2 decembrie 1928, intitulat „Democratism” se relata: Răsfoind istoria politică a acestei ţări vedem că ideile democratice au format întotdeauna crezul politic al PNL. Prin oamenii săi de seamă a ştiut să se adapteze unui democratism sincer, sănătos, ferindu-i de agitaţiuni demagogice.
Prin împroprietărirea din 1864, Legea electorală din 1890, reformele de după răscoala din 1907, reformele din 1917 – exproprierea şi votul universal, PNL a luptat pentru armonizarea tuturor claselor sociale şi pentru o temeinică dezvoltare politică, socială şi economică a ţării.
Războiul cel mare (1916-1918–n.n.) care ne-a adus întregirea neamului şi reformele democratice ce stau la temelia României de azi, pe viitor urmărindu-se consolidarea şi înălţarea României Mari.
În acelaşi număr sunt menţionaţi şi candidaţii PNL pentru Senat şi Cameră: dr. Constantin Angelescu, Justin Stănescu, Alexandru Ionescu-Brădeanu, Remus Nestor, Virgiliu Popescu şi Ilie Dabija. În articolul „Cum a fost primit dr. Angelescu la Buzău” în data de 27 noiembrie 1928, se informa că acesta a fost întâmpinat la gară de o mulţime de oameni şi fruntaşi din judeţ şi oraş, în frunte cu Justin Stănescu, vicepreşedintele Organizaţiei PNL. S-a mers la Clubul liberal. Aici a solicitat informaţii privind situaţia politică locală şi a vorbit despre situaţia politică generală, arătând că este singurul partid care s-a preocupat de apărarea intereselor ţărănimii şi a întregii ţări. A discutat cu fiecare preşedinte de organizaţie comunală şi le-a arătat cum să organizeze şi să-şi desfăşoare campania electorală.
În timpul cât a rămas la Buzău, s-a întâlnit cu prefectul Apostol Albu (PNŢ), iar la Clubul PNL au avut loc întruniri cu caracter politic. La alegerile generale, cu toate ingerinţele şi meschinăriile întrebuinţate de oamenii actualului guvern, PNL a obţinut un loc de deputat pentru Justin Stănescu, dr. Constantin Angelescu fiind senator de drept.
Menţionăm că la alegerile parlamentare din decembrie 1928, de la Buzău, PNL s-a clasat pe locul al doilea, din cele 41.223 voturi pentru Cameră obţinând doar 6542, iar la Senat numai 2581 voturi. Motiv pentru care, între anii 1928-1932, liberalii şi-au direcţionat activitatea pentru a reveni în postura de lider politic local, astfel că la manifestaţiile şi întrunirile politice organizate au luat parte majoritatea fruntaşilor PNL, între care I.G.Duca şi Gheorghe Brătianu.
La 7 aprilie 1929, s-a tipărit o ediţie specială cu titlul „Liberalul Buzăului”, în coordonarea avocatului Constantin Tegăneanu, în paginile căreia se relata despre împroprietărirea coloniştilor (locuitori din satele de munte ale judeţului unde nu existau terenuri arabile) în judeţul Brăila. Tot în acelaşi an, între 5 mai şi 4 iulie, s-a editat şi „Mişcarea Liberală”, sub coordonarea avocaţilor N. Diaconescu şi Constantin Tegăneanu, în paginile căreia s-au tipărit articole în care erau atacaţi unii dintre adversarii politici: Pompiliu Ioaniţescu şi senatorul Alecu Mihăilescu[38].
La 1 decembrie 1929, în sala „Moldavia” a avut loc congresul organizaţiei judeţene a PNL preşedinte dr. C. Angelescu, fost ministru al Instrucţiunii Publice. A fost prezent şi C. Dimitriu, fost ministru al Comunicaţiilor şi alţi invitaţi de marcă: Justin Stănescu, deputat şi vicepreşedinte al organizaţiei, Virgil Popescu, Alexandru Ionescu-Brădeanu, Panait Volănescu, inspector general şcolar, avocat Neagu Dragomir, Titus N.Constantinescu, fiul fostului primar Nicu I.Constantinescu[39].
Pentru alegerile comunale din 14 martie 1930 au candidat: Justin Stănescu, avocatul Virgiliu Popescu, fost primar, comerciantul Alexandru Tunaru, fost consilier comunal în mai multe rânduri. Semnul electoral era ▐.
Duminică, 4 mai 1930, aproximativ 3000 de buzoieni urmau să participe la Congresul PNL din Bucureşti, unde şi-au anunţat prezenţa aproape 80.000 de delegaţi din întreaga ţară. Între delegaţii buzoieni: avocatul Constantin Baciu, Constantin Tegăneanu, Titus N.Constantinescu, generalul Ion Vernescu, Horia C. Cârlova, Atanase Cătuneanu, profesorul Răşcanu, Leon Goldstein, directorul Băncii „Mercur”, Emil Gabor, colonelul Marinescu, Petre N. Oprescu, Panait Volănescu, Benone Popescu, preotul Minculescu, Sava Gerota, Vincenţiu Livovschi, profesorul Alexandru Stancu ş.a.
În alt număr „Vocea Buzăului” anunța că peste câteva zile, la Mizil se va inaugura Clubul PNL, organizat de dr. Toma Murgu şi Spirea V.Anastasiu. Sub titlul „Mizilul, citadelă liberală” se nominalizau câţiva dintre primii liberali: Plutarh Mareş, Isaia Nicolescu şi Ion Andreescu. La alegeri, lista liberală, în frunte cu Spirea Anastasiu a câştigat o victorie zdrobitoare. La congresul PNL din 4 mai, au luat parte şi 400 liberali din Mizil în frunte cu dr. Toma Murgu, preşedintele organizaţiei PNL şi Spirea Anastasiu, vicepreşedinte.
Cu titlul „Întrunirea Comitetului judeţean PNL al Organizaţiei Judeţene Buzău”, se informa că miercuri, 25 iunie 1930, a avut loc întrunirea Comitetului judeţean PNL la care au participat 460 membri şi numeroşi simpatizanţi. Au luat cuvântul: dr. C.Angelescu; Gh.V. Stănescu, fost primar; Al. Raiciu; Justin Stănescu, deputat; Ion Răşcanu, inspector general şcolar; Panait Volănescu, fost inspector şcolar; avocatul Contantin Baciu, Alexandru Grădeanu, colonelul Marinescu, avocatul Nicu Diaconescu, avocatul Stan Săraru şi avocatul Titus N. Constantinescu, fost deputat. S-a votat următoarea moţiune: Comitetul judeţean al Organizaţiei PNL Buzău, strânşi astăzi în jurul preşedintelui său, dr. C.Angelescu, declară că se solidarizează cu atitudinea conducerii centrale a PNL, astfel cum a fost ea explicată de fruntaşii săi, adică în sensul recunoaşterii stării de fapt creată prin proclamarea noului Rege (6 iunie 1930, Carol al II-lea-Restauraţia-n.n.) şi asigură pe şeful partidului de dragostea şi nestrămutatul său devotament. Buzău, 25 iunie 1930. Urmează 421 de semnături. După încheierea lucrărilor, participanţii au fost invitaţi la dineul de la restaurantul Calapod.
Începe şi ruptura în partid, presa semnalând că dr. Murgu şi Spirache Anastasiu din Mizil şi alte câteva zeci de membri, au trecut la PNL-George Brătianu (exista şi vechiul PNL condus de Vintilă Brătianu, mai târziu de I.G.Duca).
În scurte note publicate în presa locală se punea întrebarea cine va fi noul primar şi ajutorii săi, lansându-se ideea că acesta ar putea fi Pretor Georgescu, deoarece în consiliu, PNŢ avea 17 locuri, iar PNL, 15 locuri. S-a relatat şi despre organizaţia Tineretului Liberal, grupată în jurul dr. C.Angelescu, condusă de avocaţii: Constantin Tegăneanu, Stan Săraru, Constantin Baciu şi Constantin Diaconescu
Cititorii erau informaţi că, la 21 august, la Clubul PNL a avut conferinţa organizaţiilor comunale în prezenţa preşedintelui organizaţiei judeţene, dr. C.Angelescu, unde s-au discutat probleme legate de situaţia PNL şi cei care s-au înregimentat în PNL-George Brătianu, iar la 29 septembrie a avut loc o mare adunare la Clubul Liberal din Buzău, în prezenţa dr. C.Angelescu, când s-a dezbătut manifestul-program. Au luat cuvântul: dr. Constantin Angelescu, Justin Stănescu, profesorul Ion Răşcanu, colonelul Marinescu, I. Dabija şi Constantin Florescu. S-a subliniat: starea nenorocită a ţării adusă de actualul guvern şi s-au propus soluţii practice pentru salvarea ţării numai prin PNL de sub conducerea lui Vintilă Brătianu .
Cu titlul „Manifestaţie politică”, se relata că un important număr de fruntaşi liberali din Gura Sărăţii şi Monteoru s-au întrunit la locuinţa lui Titus N. Constantinescu, seful Secţiei politice din Buzău, spre a-şi manifesta statornicia şi devotamentul faţă de dr. C.Angelescu care, aflând de această întrunire de simpatie, a venit în mijlocul entuziaştilor, ceea ce acestora le-a produs o mare satisfacţie.
În noiembrie 1930, în prezenţa unor fruntaşi locali: Justin Stănescu, Alexandru Ionescu-Brădeanu, Remus Nestor, Alexandru Bodeanu, Constantin Tegăneanu, Stan Săraru, cât şi a fruntaşilor liberali din satele limitrofe, la Cislău a fost inaugurat un Club liberal.
În luna ianuarie 1931, Organizaţia PNL Clondiru l-a comemorat pe Vintilă Brătianu, iar la întrunirea organizată de către Organizaţia comunală de la Gălbinaşi, Traian Lucasievici a vorbit despre personalitatea lui I. G. Duca, noul preşedinte al PNL. În presa locală s-a anunțat că, la adunarea PNL de la Bucureşti, au luat parte şi 5000 delegaţi de la Buzău (în duminica Floriilor), Buzăul fiind, ca număr de participanţi, a treia organizaţie după Bucureşti şi judeţul Ilfov. Se amintea şi că, la şedinţa preliminară a congresului extraordinar al PNL de la Clubul Central din Bucureşti, din 21 februarie 1931, la care au luat parte I.G.Duca, şeful partidului, N.N.Săveanu, Ion Inculeţ, Ion Nistor, Vasile V. Sassu, generalul Traian Moşoiu, C.I. Dimitriu, foşti miniştri, a luat cuvântul şi generalul de origine buzoiană, Ion Vernescu, membru al Comitetului de direcţie al PNL[40].
Pentru alegerile generale din iunie 1931, au fost înscrişi 24.517 cetăţeni cu drept de vot, au votat 11.894, un număr de 165 voturi fiind anulate. PNL a obţinut 7126 voturi la Senat şi două mandate-generalul de divizie Traian Epure şi dr. Filip Mişea. În rest, PNŢ a obţinut 900 de voturi, Partidul Poporului (averescanii)–504, Lupiştii–263, Georgiştii (PNL-George Brătianu)–415, Liga Contra Cametei–175.
La Camera Deputaţilor rezultatele au fost: PNL– 31.464 voturi; PNŢ–1793 voturi, Georgiştii–2968 voturi, Averescanii–1253 voturi, Lupiştii–716 voturi, PSD–463 voturi, Cuziştii (LANC)–162 voturi, Liga Contra Cametei–616 voturi, Naţional-Ţărăniştii Independenţi–95 voturi.
Comentând rezultatele, corespondentul „Vocii Buzăului” preciza că alegerile s-au desfăşurat în ordine şi linişte, ca urmare a măsurilor energice stabilite de către inspectorul general administrativ Alexandru N. Ştefănescu, prefectul judeţului Buzău. Despre rezultatele ţărăniştilor se preciza că alegerile au fost pentru ei un dezastru, viitorul politic al acestei organizaţii fiind cu desăvârşire închis; nu au aleşi nici la Cameră nici la Senat. Iar în final se aminteşte de replica unui alegător care a votat cu liberalii Păi cum să nu votez eu pe dr. Angelescu care ne-a dat şcoli, bănci şi pământ ? Totodată, după alegerile din iunie 1931 s-a organizat o mare întrunire a liberalilor ce a avut ca obiect analiza minuţioasă a situaţiei politice locale[41].
Şi la alegerile parlamentare din 1932, la Buzău PNL s-a clasat tot pe locul al doilea, astfel că PNL condus de I.G.Duca a obţinut 6672 voturi, iar PNL-George Brătianu – 3682 voturi.
Cu titlul „PNL şi votarea bugetului comunal”, în numărul din 20 mai 1933 se relatează despre şedinţa extraordinară a Consiliului comunal sub preşedinţia primarului Emanoil Homoriceanu. Au prezentat referate liberalii Gh. V. Stănescu şi generalul Dimitrie Glodeanu, membri în comisiile Financiară şi Veterinară. În cuvântul său, deputatul liberal Justin Stănescu a menţionat că proiectul de buget nu corespundea intereselor comunei deoarece prevedea impozite noi în timpurile grele de astăzi, între care şi impozitul pe „faţadă” (adică pe faţadele caselor), cuantumul acestuia stabilindu-se în funcţie de suprafaţă. De asemenea, s-a prevăzut contractarea unui împrumut de 30 milioane, considerat de liberali cea mai mare greşeală pe care o înfăptuieşte comuna. La vot, 8 consilieri liberali au fost contra, iar ceilalţi 3 s-au abţinut.
Sub titlul „Constatări obiective”, în numărul din 10 iunie 1933, „Vocea Buzăului” relata despre întrunirile organizaţiilor locale ale PNL, menţionându-se că PNL reprezintă o mare forţă politică organizată şi către care se îndreaptă speranţele întregului neam românesc. Este un partid de ordine în jurul căruia se grupează toate clasele sociale. Este singura salvare a poporului românesc de la rătăcire în aceste zile grele, când poporul suferă de mizerie şi sărăcie, când atâţia inconştienţi flutură basmaua roşie a comunismului, sau cămaşa neagră a revoluţiei fasciste, am avut fericirea să constatăm că mintea sănătoasă a românului nu a fost atrasă de miturile extremiste şi şi-a pus speranţa în vigoarea unui partid care să poată menţine cumpăna vremurilor şi care să reîntroneze calmul de altădată, prin muncă, ordine şi disciplină. PNL nu a făcut demagogie niciodată (…) liberalii n-au făut promisiuni nesăbuite.
La întrunirea organizată duminică, 4 iunie 1933, în grădina cinematografului „Azuga”, sub preşedinţia dr. Constantin Angelescu, au luat parte foarte mulţi membri, entuziasmul general, ordinea şi disciplina fiind elementele de popularitate ale PNL. Au luat cuvântul: dr. Constantin Angelescu, generalii Ioan Vernescu şi Dumitru Glodeanu, avocaţii Stan Săraru, Constantin Tegăneanu, Constantin Baciu, Nicolae Diaconescu şi Virgiliu Popescu, inspectorul Panait Volănescu, învăţătorul Constantin Cazan, Vasile Dodan, Remus Nestor şi Justin Stănescu, secretarul general şi vicepreşedintele Organizaţiei judeţene, Constantin Chiriţescu, Titus Constantinescu, farmacistul Sava Gerota şi Petre N, Oprescu.
La 14 octombrie 1933, cu titlul „Guvernul Vaida (Vaida Voevod-PNŢ) să plece” se consemna că PNL, conştient de îndatoririle sale, alarmat că poporul suferă (sic !) din greu sub guvernarea d-lui Vaida Voevod, a organizat la Buzău întruniri de protestare din iniţiativa dr. Constantin Angelescu şi vicepreşedintelui Justin Stănescu. În alt articol, intitulat „D-l Remus Nestor şi tineretul liberal”, se fac referiri la articolul de fond din publicaţia „Voinţa liberală”, editată de avocatul Constantin Tegăneanu, în care se relata despre situaţia şi aportul tineretului în partidele politice, cu elogii la adresa avocatului Remus Nestor, fost prefect al judeţului. Aflăm că acesta a intrat în viaţa politică după 1918, entuziasmul, dezinteresul şi simpatia ce radiază persoana d-lui Remus Nestor a antrenat generaţia tânără. Activitatea şi prestigiul cu care a condus destinele judeţului nostru, ca prefect, a dat credit mişcării de tineret din Buzău. PNL şi-a înviorat cadrele în ultimii zece ani datorită tineretului care, cu vigoare şi conştient de rolul său, a răzbătut cu energie în rândul conducătorilor (…) ce dă dreptul tuturor să privească viitorul cu încredere.
Presa locală a salutat iniţiativa avocatului Constantin Tegăneanu, unul din fruntaşii Tineretului Liberal care a scos de curând publicaţia politică „Voinţa Liberală”, cu articole despre samavolniciile guvernului Vaida Voevod şi în memoria lui Alexandru Ionescu-Brădeanu (fost vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PNL, fost senator şi deputat în mai multe rânduri) ucis de un adversar politic pe treptele Tribunalului Buzău. Se preciza că pe lângă PNL Buzău a fost organizat un cerc de studii sub conducerea vicepreşedintelui Justin Stănescu, şedinţele având loc în fiecare joi. Un alt articol informa că, la 15 noiembrie, a fost numit ca prefect Constantin Tegăneanu, instalat în funcţie la 16 noiembrie 1933.
La 26 noiembrie 1933, o publicaţie locală[42] relata despre instalarea noului primar, avocatul Stan Săraru, iar la alegerile din 22 decembrie 1933, liberalii lui I.G.Duca au obţinut la Buzău 38.108 voturi pentru candidaţii la Cameră şi 12.260 voturi pentru cei de la Senat, rezultatele având ca efect consolidarea poziţiei liberalilor în plan local. Amintim că la 22 octombrie şi 5 noiembrie 1933, s-a editat publicaţia „Voinţa Liberală”, condusă de avocatul Constantin Tegăneanu[43]. La alegerile din 22 decembrie 1933, s-au obţinut, pentru Cameră, 38.108 voturi de PNL-I.Gh.Duca şi 1131, PNL-George Brătianu, iar pentru Senat, 12.260 voturi.
Pentru alegerile din data de 2 aprilie 1934, Organizaţia judeţeană a PNL a organizat minuţios campania electorală, şefii de sectoare vizitând aproape zilnic comunele judeţului. Şefi de campanie erau Justin Stănescu şi Remus Nestor, care coordonau activităţile de la Clubul PNL, pentru duminică, 3 decembrie 1933, fiind planificate întâlniri cu alegătorii ale dr. Constantin Angelescu. La propunerea acestuia, ca şef al Organizaţiei judeţene şi cu acordul fruntaşilor liberali locali, fostul deputat Titus N. Constantinescu şi-a depus candidatura pentru alegerile parţiale de la Buzău, pe lista cu semnul electoral ▌. Alte informaţii din presa locală se referă la Organizaţia PNL de la Calvini, din subordinea Secţiei Cislău. Comitetul de conducere era format din: Costică Săseanu, Ilie C. Andronescu, Gheorghe C. Săseanu, preotul D. Constantinescu, învăţătorul C.Constantinescu, Dumitru Oprescu şi Petre I. Crăciunescu. Iar la Bâscenii de Sus: Grigore D. Fătu, Nicolae I. Ionescu, Ion I. Simion, Anton Arion şi Nicolae M. Lungu.
Câştigarea alegerilor de către PNL, a permis acestuia să impună ca primar pe avocatul Stan Săraru, iar ca prefect, pe avocatul Constantin Tegăneanu, secretar general al Organizaţiei judeţene, cel care, la sfârşitul mandatului, a editat un volum în care sunt enumerate realizările din toate domeniile vieţii economico-sociale din judeţ[44]. În presa locală găsim articole în care sunt menţionate realizările celor doi edili. Deputatul Justin Stănescu a fost ales vicepreşedinte al Adunării Deputaţilor, colonelul Marinescu şi Virgiliu Popescu, erau senatori, Remus Nestor, Constantin Cazan şi profesorul Alexandru Stancu, erau deputaţi, Petre N. Oprescu-ajutor de primar, Vasile Bogodoi-revizor şcolar.
Iată şi un rticol dedicat primarului Stan Săraru cu titlul „Primarul cetăţenilor” semnat de George Gh. Pâslaru în publicaţia sa „Acţiunea Buzăului”, la început de mandat, acelaşi jurnalist care îl va ataca în articole-serial în 1938, după încheierea mandatului (…) Nu mă poate acuza nimeni că în momentul în care am scris aceste rânduri am fost liberal (…) pentru că, după cum astăzi o să-i spun d-lui primar meritele necontestate, tot aşa mâine, când o vrea să facă o „prostie” (….) o să îndrept spre turnul primăriei toată artileria grea a ziarului (…). Eu sunt un simplu membru al „partidului cetăţenilor români din România Mare (…). Să-şi facă d-l Săraru şi 24.000 lei leafă, cum arăta un fost primar mai săptămânile trecute, care a avut numai 12.000 lei lunar. Să-şi facă 48.000 şi să-şi facă şapte ajutori de primari cu câte 20.000 lei, pentru că aşa merită. Decât 12.000 lei pe lună şi să nu faci nimic, mai bine 24.000 şi să faci ceva. Acest om, pentru ceasurile de muncă în plus şi pentru „dreptul de autor” asupra ideilor ce le înfăptuieşte merită nu dispreţul tovarăşilor vindicativi şi injuriile celorlalţi înfometaţi după locul de primar, ci merită toată stima şi onoarea cetăţenească, căci numai aşa poate rămâne ceva în nenorocitul acesta de Buzău. Politicienii se înjură între ei şi nu fac nimic, iar cetăţenii stau cu băltoacele de pişălău în nas şi-şi rup gâtul prin gropile străzilor. Astăzi însă, mi se pare că a sosit şi primarul „cetăţenilor” nu al liberalilor, pe care l-am vrea cel puţin vreo zece ani acolo unde este, să muncească şi să ne facă Buzăul un oraş model şi pe urmă să-i acordăm titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE AL Buzăului[45].
În ceea ce priveşte realizările celor doi edili, primarul a dispus lărgirea părţii carosabile a străzii Unirii prin demolarea clopotniţei Bisericii „Sf. Îngeri”, cu acordul Consiliului Eparhial, repararea clădirilor din subordinea primăriei, prelungirea cu 3 km. a conductei de alimentare cu apă, până în cartierele „Poşta” şi „Mihai Viteazul” şi alimentarea cu apă a abatorului, lucrări de întreţinere în Crâng, plantarea de puieţi în pieţele publice şi pe bulevardele oraşului, pavarea unor străzi, inclusiv în cele două cartiere menţionate şi intervenţii, alături de dr. Constantin Angelescu, la ministerul de resort, pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a şcolii din cartierul „Mihai Viteazul”. La rândul său, prefectul C. Tegăneanu a dispus atribuirea, prin împroprietărire, a sinistraţilor din comuna Vintilă Vodă, ale căror locuinţe au fost distruse de inundaţiile din judeţ, din anul 1926; la 25 martie 1934, a constituit Comitetul judeţean pentru serbarea sădirii pomilor; procurarea gratuit a ţevilor pentru lucrările de alimentare cu apă a comunelor Gura Sărăţii, Lipia, Merei, Monteoru, Sărăţeanca şi Valea Teancului; consolidarea digurilor de pe Valea Slănicului; achiziţionarea borceagului de sămânţă pentru însămânţarea izlazurilor comunale; refacerea şoselei Stâlpu-Costeşti.
La 22 septembrie 1934, fotoreporterul săptămânalului „Vocea Buzăului” i-a imortalizat pe prefectul Constantin Tegăneanu, preşedintele Consiliului judeţean, avocatul Constantin Baciu, avocatul Justin Stănescu, vicepreşedintele Organizaţiei judeţene PNL şi al Camerei Deputaţilor şi preşedintele Organizaţiei comunale PNL Siriu, Fănică Dumitrescu[46].
Dintr-o altă știre aflăm că dr. C. Angelescu a înfiinţat în comuna Stâlpu, unde avea un conac şi proprietăţi, o Şcoală de gospodărie casnică, în locul cursului de gospodărie care funcţiona de câţiva ani în una din camerele primăriei. Dar, motivat de interesul sătenilor a dispus să se organizeze definitiv această şcoală, absolventele şi coordonatorii şcolii urmând să organizeze cursuri în întreg judeţul.
În decembrie 1934, în presa locală s-a relatat despre întrunirea Comitetului Executiv Liberal de joi, 29 noiembrie la care au participat: Remus Nestor, Nicolae Diaconescu, Constantin Andreescu, Alecu Grigorescu, Marin Zamfirescu, Petre N.Oprescu, Stan Săraru, Constantin Tegăneanu, Alexandru Jugureanu, Nicu Dumitrescu şi Constantin Baciu. Sa-u dezbătut probleme privind: organizarea sectorului din plasa Câmpul, pregătirea Congresului general al PNL, fixarea zilei de 6 decembrie 1934, pentru inaugurarea pieţei şi halei. Se informa şi că, prin decizia nr. 12.753/1934 a Ministerului de Interne, Remus Nestor, secretar general al PNL a fost numit membru în Comisia de elaborare a anteproiectului noii legi administrative[47].
Altă informaţie de presă face referire la componenţa Consiliului judeţean, condus de o Comisie interimară formată din: avocatul Constantin Baciu ca preşedinte; Marin Zamfirescu, vicepreşedinte; Toma Popescu, preotul Ion Dăscălescu, Ion Dincă, Enache Dumitrescu, Constantin Coşoreanu, Răducanu Drăgoi şi Al. Jugurean–membri, iar ulterior se anunţa că avocatul Constantin Andreescu, fost magistrat, membru PNL, a fost ales preşedinte al Consiliului judeţean, în locul avocatului Constantin Baciu, care a demisionat[48].
Se relata şi despre sărbătorirea lui Justin Stănescu, întâmplată luni, 1 iunie, când s-a constituit Comitetul orăşenesc şi judeţean al PNL Buzău, în vederea pregătirii şi organizării congresului general al partidului de la Bucureşti, sub preşedinţia lui Dinu Brătianu. Cu această ocazie, Justin Stănescu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi al Organizaţiei judeţene PNL Buzău, a fost ales preşedinte de onoare, iar Stan Săraru, primarul oraşului, preşedinte executiv. Seara s-a organizat un banchet la restaurantul Mihai Moscu din Parcul Crâng, pentru sărbătorirea lui Justin Stănescu. Au ţinut cuvântări: Al. Raiciu, unul din vechii membri ai PNL, senatorul colonel Emil Marinescu; senatorul Virgil Popescu, deputatul Constantin Cazan; Alexandru Stancu, directorul Liceului „B.P.Hasdeu”; Constantin Secreţeanu, directorul Şcolii Comerciale de Băieţi; Remus Nestor, deputat şi secretar general al Organizaţiei judeţene Buzău a PNL (membru PNL din 1919)[49].
În august 1936, în presă s-a relatat despre activitatea politică a deputatului Constantin Cazan, ales pentru prima dată şi care se preocupă de nevoile satelor pe care le reprezintă politiceşte, astfel că datorită intervenţiilor sale, comunele Baniţa şi Găvăneşti au primit izlazuri. La rândul său, deputatul Justin Stănescu, vicepreşedinte al Camerei, care se bucură de o mare popularitate politică, a vizitat judeţul spre a lua contact cu prietenii politici şi pentru a se interesa de nevoile locale. În septembrie 1937, se informa despre convalescenţa dr. Constantin Angelescu după accidentul de automobil, cât şi despre excursia în Bucovina a lui Justin Stănescu. Totodată, cu titlul „Câte şcoli a înfiinţat d-l ministru dr. C. Angelescu” „Vocea Buzăului” relata că numai în prima lună de guvernare a PNL, a înfiinţat sau reînfiinţat 2676 posturi de învăţători, din care 108 în judeţul Buzău, 44 în judeţul Râmnicu Sărat şi 60 în judeţe din Basarabia şi Cadrilater. S-a amintit şi că, duminică, 26 iunie, a fost convocat congresul la care urmau să participe fruntaşii PNL şi delegaţi ai organizaţiilor PNL din judeţele vecine şi unde prezentau declaraţii politice Gh. Tătărăscu, preşedintele Consiliului de Miniştri şi dr. C.Angelescu, ministrul Instrucţiunii Publice[50].
La alegerile din mai 1937, s-au obţinut 39,24% din voturi: PNL-I.Gh.Duca-14.025 voturi, din 29.345 alegători, pentru Cameră (trei mandate: dr. C. Angelescu, Justin Stănescu, Remus Nestor) şi 1,98%, PNL- George Brătianu. În 1938, după ieşirea liberalilor de la guvernare, la 4 iunie 1938, s-a publicat un amplu articol despre realizările edilitare a doi primari liberali: Nicu I. Constantinescu, ctitorul Buzăului modern: monumentala clădire a Palatului Comunal, amenajarea Crângului, alinierea străzilor şi crearea de noi bulevarde, şi Stan Săraru: construirea pieţei centrale (care astăzi îi poartă numele), amenajarea grădinii publice din faţa Bisericii „Sf. Îngeri” şi construirea băii comunale. O altă ştire anunța că dr. Constantin Angelescu, consilier regal, a donat liceului care-i purta numele (actualmente Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”) o importantă colecţie de picturi în valoare de 200.000 lei[51].
A fost desfiinţat în 1938, ca de altfel toate partidele politice, după instaurarea regimului de autoritate monarhică al lui Carol al II-lea. În octombrie 1944, în presa locală s-a publicat un articol intitulat „Liberalii nu activează”, în care se spunea că Pare semnificativă rezerva în care se complac membrii organizaţiei PNL Buzău, care nu mai dau nici un semn de viaţă. Deşi dr. Constantin Angelescu, preşedintele Organizaţiei judeţene, a fost în localitate, nici după această vizită nu s-a început activitatea.
Se relata şi despre consfătuirea liberală din casa lui Remus Nestor, la care au participat: vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PNL, Constantin Tegăneanu, secretarul general al organizaţiei judeţene şi fost prefect; Stan Săraru, fost primar şi senator; Constantin Cazan, fost deputat, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Buzău şi preşedintele Federalei Băncilor Populare; Marin Zamfirescu, fost senator; Ioan V. Panaitescu, fost senator; Filip Tomescu, C.M.Andreescu, Nicolae Dodan, avocatul Constantin Vrapciu, Marinescu-Ţâţârligu, institutor, fost inspector şcolar, Gheorghe Marin, Virgil Popescu, Ovidiu Tomescu, Mihail Contescu, avocaţi; Constantin Dumitrescu şi Constantin Secreţeanu, profesori. S-au dezbătut probleme care vizau organizarea partidului pe comune şi sectoare, comemorarea colonelului Marinescu, fost senator şi conducător al sectorului Pârscov, numirea conducătorilor de sectoare: la Pârscov, avocatul Emil Marinescu; la Pogoanele, avocatul Mircea Alexandru Ionescu-Brădeanu, fost magistrat, fiul lui Alexandru Ionescu-Brădeanu[52].
În februarie 1945, Comitetul local al PNL Buzău a hotărât reapariţia publicaţiei „Liberalul”, organ de atitudine şi luptă democratică, cu redacţia şi administraţia la etajul Teatrului „Moldavia”. Cu titlul „De la organizaţia judeţeană a PNL”, se anunţa deschiderea Casei PNL, în bd-ul I.C. Brătianu nr. 2, la etajul Teatrului „Moldavia”[53].
În 1945, s-a publicat şi un articol cu titlul Organizaţia PNL se va alătura grupării Gh. Tătărăscu ? informându-se că avocatul Remus Nestor purta discuţii la Bucureşti, pe această temă[54].
Tot din presă aflăm şi despre congresul organizaţiei PNL (Gheoghe Tătărăscu), din 9 iunie, prezidat de ministrul Economiei Naţionale, Petre Bejan (cu rude la Buzău), şi avocatul Constantin Tegăneanu, preşedintele organizaţiei judeţene. Între participanţi: avocaţii Virgil Popescu, Stan Săraru, Mircea Brădeanu, Emil Marinescu, Alexandru Popescu, învăţătorul Vanghele Bogodoiu ş.a, cât şi delegaţi ai organizaţiilor comunale. S-a votat următoarea moţiune: Membrii organizaţiei PNL Buzău, adunaţi în congres, azi, 9 iunie 1945, în prezenţa unanimă a tuturor reprezentanţilor organizaţiilor comunale din judeţ şi din oraşele Buzău şi Mizil, luând în considerare acţiunea de orientare politică expusă de d-l Gh. Tătărăscu, conştienţi de rolul PNL în viaţa ţării, că nu pot realiza aspiraţiunile sociale şi politice ale neamului decât urmând drumul arătat de marele bărbat de stat, d-l Gh. Tătărăscu, decidem alăturarea necondiţionată acţiunii politice a d-lui Gh. Tătărăscu care, prin înaltele sale însuşiri reprezintă pentru noi chezăşia de nezdruncinat că va da ţării posibilitatea să-şi refacă poziţia morală şi politică în concernul internaţional, să-şi restaureze situaţia economică şi să asigure propăşirea pe drumul democraţiei, pe bază de dreptate socială şi libertate individuală.
Îşi exprimă încrederea neţărmurită în destinele PNL, găsesc în persoana d-lui Gh. Tătărăscu, realizatorul identificat cu marile interese ale poporului, dând ţării, sub auspiciile curentelor politice mondiale de adevărată democraţie, formula cea mai adevărată fiinţei şi nădejdilor lor (Urmează semnăturile participanţilor)[55].
Dintr-un alt articol aflăm că: Organizaţia PNL Buzău, cu excepţia unor elemente mai mult obligate şi credincioase d-lui dr. C. Angelescu, au aderat la acţiunea politică a d-lui Guţă Tătărăscu. După îndeplinirea şi perfectarea acestei formalităţi, cu respectarea tuturor normelor statutare, iată că apar oameni care vor să strice şi să turbure ceea ce majoritatea a îndeplinit cu atâta încredere şi entuziasm. D-l avocat Justin Stănescu, plecat din Buzău de câţiva ani (…) a venit zilele acestea la Buzău, încercând să turbure unitatea politică a liberalilor. Să ştie d-l Justin Stănescu că buzoienii nu vor uita niciodată felul său de a fi ştiut să-şi respecte şi să-şi îmbrăţişeze prietenii politici, prieteni care, de multe ori, nu numai că nu erau serviţi, dar nici măcar nu erau primiţi în casa sa din Bucureşti. Iată de ce credem că acţiunea sa de a sfărâma o hotărâre politică atât de importantă, nu va prinde. S-a publicat şi un apel al lui Constantin Tegăneanu, prin care se informa că aceia care vor să participe la congresul PNL de la Bucureşti, să-şi trimită din vreme opţiunile, pentru a primi legitimaţii[56].
Unul dintre jurnaliştii locali l-a abordat pe Remus Nestor, fost deputat şi prefect, fost vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene PNL, unul din apropiaţii dr. C.Angelescu şi l-a întrebat ce poziţie are faţă de cei care au trecut la liberalii lui G.Tătărăscu, a spus că nu mai face politică (sic !). S-a informat şi că, avocatul Constantin Tegăneanu, preşedintele Organizaţiei PNL (Tătărăscu), în urma hotărârii delegaţiei permanente, va scoate ziarul „Drapelul liberal”. Aflăm şi despre noii înscrişi în PNL (Tătărăscu): avocaţii George Pliniceanu şi Nicu Bogdănescu, iar avocatul Stan Săraru, fost primar, a fost ales în Consiliul central PNL, amintindu-se că lui i se datoreşte construcţia pieţei „Sf. Îngeri”, băii comunale şi scuarului din faţa bisericii „Sf. Îngeri”. Luni, 9 iulie 1946, la congresul PNL a participat şi avocatul Mircea Ionescu-Brădeanu, fiul lui Alexandru Ionescu-Brădeanu, vechi membru PNL, răpus de gloanţele unui adversar politic.
Se anunţa din nou şi că, în curând, urma să apară publicaţia „Drapelul liberal”, oficios al PNL (Gh. Tătărăscu), sub conducerea avocatului Mircea Ionescu– Brădeanu, secretarul general al PNL Buzău. Cititorii mai erau informaţi şi că, avocatul Pompiliu Arsenescu, membru marcant al PNL (Tătărăscu), şef de secţie pe Valea Slănicului, a fost numit directorul de cabinet al noului guvernator al Băncii Naţionale, Tiberiu Moşoiu, iar Constantin Tegăneanu (membru PNL Gh. Tătărăscu, fost prefect şi primar) urma să fie numit subsecretar de stat la departamentul Afacerilor Interne. De asemenea, şi că, avocatul Pompiliu Arsenescu, a efectuat o serie de întâlniri cu şefii organizaţiilor comunale de pe Valea Slănicului[57].
Cu titlul „De la PNL (Brătianu) « se informa că a avut loc şedinţa Delegaţiei permanente a Organizaţiei judeţene a PNL, preşedinte avocatul Remus Nestor, prilej de a se dezbate probleme organizatorice şi pregătirea alegerilor (în august 1945 declara că nu mai face politică-n.n.). Au fost organizate întruniri liberale (Tătărăscu) la Mizil, în 28 iulie 1946, grădina Mavru, în prezenţa preşedintelui organizaţiei judeţene, C. Tegăneanu, cât şi duminică, 4 august, la Buzău. S-a informat şi că, urma să apară broşura PNL Buzău în faţa alegerilor, semnată de avocatul Constantin Tegăneanu, preşedintele Organizaţiei judeţene a PNL Buzău (Tătărăscu), cât şi publicaţia „Liberalul Buzăului”, oficios al PNL (Tătărăscu), coordonată de acelaşi avocat,
Cu titlul « Importantă manifestaţie naţional-liberală, în sala „Moldavia” în presa locală se informa că, de la Bucureşti, a fost prezent inginerul Petre Bejan, ministrul Economiei Naţionale, cu rude la Buzău şi ministrul Finanţelor, Alexandru Alexandrini. Au fost prezenţi un număr impresionant de participanţi din toate starturile sociale: ţărani, muncitori, funcţionari, militari, liber profesionişti etc. care au dovedit dragostea şi supunerea lor crezului şi năzuinţelor PNL (Tătărăscu n.n.). Fără nici o exagerare a fost o întrunire politică cum de mult nu s-a mai văzut şi cum nu prea des Buzăul reuşeşte să ţină.
De la Buzău au fost prezenţi : avocatul Constantin Tegăneanu, preşedintele organizaţiei, prefectul Coşoreanu Constantin (PSD), profesorul Ion Chivăran (PNP), inginerul Pohrib (PNŢ-Alexandrescu), inginerul Barbu Niculescu (Sindicatele Unite), profesorul I. Rădulescu (Apărarea Patriotică) şi Constantin Moise (P. C.R.), reprezentanţi ai partidelor din Blocul Partidelor Democratice. Din partea PNL Mizil: Spirea Anastasiu, Ermil Diaconescu, Octav Minculescu, Ion Blăgoi şi Traian Florescu. Preşedinte de vârstă al adunării a fost ales Virgil Popescu, fost primar, senator şi decan al Baroului.
Cei care au luat cuvântul au subliniat transformările care au urmat actului de la 23 August 1944, eforturile guvernului dr. Petru Groza de reglementare a situaţiei generale a ţării, problemele de la nivelul judeţului, Constantin Tegăneanu informând că, datorită intervenţiilor autorităţilor locale şi cu sprijinul ministrului Finanţelor, Buzăul a fost trecut de la categoria a III-a de salarizare, la categoria II-a, iar pentru refacerea Şcolii primare nr. 1 (azi nr. 5), distrusă de germani, s-au alocat 30 milioane lei.
Din cuvântul avocatului Constantin Tegăneanu reiese că: Judeţul este înfometat. Seceta cumplită a pârjolit pământul. Nu avem cereale, nu avem porumb, nu se mai găseşte nici unde să se muncească pentru a-şi câştiga hrana. Acum începe pentru oamenii politici vremea datoriei lor pentru popor. Cei care s-au adresat vreodată către mulţime, strigând că ei sunt fruntaşi cu grijă de interesele mulţimii, nu trebuie să se mai odihnească (…) ci să-şi facă datoria luptând pentru ajutorul mulţimii.
(…) Poporul are nevoie ca fruntaşii lui să alerge şi să aducă hrană mulţimii înfometate. Lumea săracă nu are cu ce să-şi cumpere mălaiul la preţul oficial (…). Micii proprietari care au muncit pământul, au pierdut şi munca şi rodul. Ei nu au sămânţă de semănat şi nici bani de cumpărat, nici nutreţ pentru vite.
(…). Vom avea nevoie de ajutorul guvernului şi acestea ni se va da (…). Cei care am ştiut să desluşim în haosul politic adevăratul drum de urmat (…) am alcătuit B.P.D. şi ne vom lupta pentru buzoienii noşti iubiţi şi vom putea să-i ajutăm (…).
Amintim că, avocatul Constantin Tegăneanu, preşedintele Organizaţiei judeţene a PNL (Tătărăscu) era şi preşedintele Blocului Partidelor Democratice Buzău, fiind nominalizat al doilea pe lista pentru alegerile parlamentare din 19 noiembrie 1946. Sediul PNL (Gh. Tătărăscu) era în bd-ul I.C.Brătianu nr. 2, deasupra Teatrului „Moldavia”. Cititorii erau informaţi şi de înscrierea în PNL (Tătărăscu) a colonelului Alexandru Stehan, fost comandant al Regimentului 8 Dorobanţi, al Cercului Teritorial şi al Garnizoanei Buzău[58].
La alegerile parlamentare din 19 noiembrie 1946, organizaţia PNL-Brătianu, condusă de Remus Nestor, a obţinut, conform documentelor întocmite de autorităţile comuniste, doar 621 de voturi.
În inuarie 1947, « Vocea Buzăului » a reprodus un articol din „Liberalul Buzăului”, nr. 4/1947 sub titlul: « Liberalii şi refacerea Palatului Comunal » în care se preciza: Ruinele din mijlocul oraşului aşteaptă încetarea tristei mărturii de război. Este o rană grea pentru noi (…) această podoabă a oraşului (…) ridicată din iniţiativa şi munca marelui fiu al Buzăului şi membru marcant al PNL, Nicu Constantinescu. Se informa şi că avocatul Constantin Tegăneanu a obţinut înscrierea în programul de lucrări al Ministerului Lucrărilor Publice (ministru Gheorghe Vântu) şi refacerea Palatului Comunal, din alt material de presă reieşind că acesta a fost numit ministru subsecretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale.
La 22 februarie 1947, a avut loc şedinţa Comitetului Organizaţiei orăşeneşti a PNL (Brătianu)–preşedinte, profesorul Emanoil Stângescu. Au luat parte: Toma Bodeanu, Valeriu Tănăsescu, dr. Iorgu Vâlcu, căpitanul Gheorghe Nicolae, profesorul Duhovnicu, Alexandru Sotec, avocaţii Dinu Marin şi Dumitru Niţă, Andruţă Popescu, preotul Cosma Alexandru, prilej cu care s-au înregistrat şi 200 de noi adeziuni. Iar la 26 februarie, s-a desfăşurat şedinţa Comitetului liberal sub preşedinţia dr. Ion Marin, la care s-au dezbătut probleme legate de organizarea tineretului. Altă întâlnire a fost anunţată în presă pentru data de 7 martie- şedinţa Delegaţiei permanente a PNL (George Brătianu), preşedinte Remus Nestor, vicepreşedinte Emil Marinescu, secretar general Mircea Ionescu-Brădeanu, unde s-a discutat problema reorganizării sectoarelor şi secţiilor. Duminică, 9 martie 1947, în sala PNL (Tătărăscu) a avut loc întrunirea cadrelor organizaţiei judeţene cu şefii de sectoare, în prezenţa ministrului Constantin Tegăneanu, preşedintele Organizaţiei judeţene, parlamentarilor partidului şi a lui C. Andreescu, secretar general. C. Tegăneanu a făcut referiri la probleme organizatorice dar şi la aprovizionarea oraşului şi judeţului cu produse de primă necesitate (alimente, lemne etc.), cât şi la campania de însămânţări. Au mai luat cuvântul: generalul Alexandru Stehan, deputatul Stan Săraru, Nae Iordache, Nicolae Rogoz[59].
Şi la Buzău, organizaţiile PNL şi-au încetat activitatea în 1947, pentru cei mai mulţi dintre fruntaşi urmând o lungă perioadă de restricţii, urmăriri, arestări şi condamnări, mulţi dintre aceştia fiind încarceraţi sau trimişi la Canal.
&
Filiala judeţeană a PNL a fost reînfiinţată la începutul anului 1990, fiind condusă, succesiv, de profesorul Alexandru Mihăescu (1990-1991), profesorul Nicolae Iacob (1991-1992), senatorul Mihai Bălănescu (1992-noiembrie 1997), farmacistul Gheorghe Todiraşcu, economistul Cristinel Bâgiu ( -2009, inginerul Gheorghe Scutaru (din 2009).
În noiembrie 2000, avea peste 3000 de membri, cu organizaţii puternice la: Beceni, Cochirleanca, Luciu, Odăile, Scutelnici, Smeeni, Valea Râmnicului, Vipe-reşti. La alegerile locale din 4 iunie 2000, candidatul pentru funcţia de primar al municipiului Buzău, inginerul Gheorghe Negoiţă, a ocupat locul VI, cu 2,7 % din voturi, iar cel de la Râmnicu Sărat, dr. Mircea Homescu, tot locul VI, cu 475 de voturi. S-au obţinut patru posturi de primar (Breaza, Luciu, Scutelnici şi Stâlpu) şi două de viceprimar (Luciu şi Vipereşti); două mandate de consilier judeţean (Gheorghe Todiraşcu, membru al Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, culte, protecţie socială, sportive şi turism, şi Valeriu Alecu, membru al Comisiei buget-finanţe (trecut apoi la PDL) şi şaizeci şi patru mandate de consilier comunal. Rezultatele obţinute l-au situat ca primul partid care nu a trecut pragul electoral.
Pentru alegerile parlamentare din 26 noiembrie 2000, şi-au depus candidatura, pentru Senat: Cazimir Ionescu, Mihail-Horia Tache, Elisabeta Popp şi Celine Toader, iar pentru Camera Deputaţilor: Radu Cojocaru, Dominic Meghea, Valeriu Alecu, Mircea Constantinescu, Nicolae Iacob, Dragomir Văsîi, Nicolae Jilinschi, Paul Gagiu şi Florinel Burhală. S-au obţinut 3,41% din voturi, pentru Camera Deputaţilor şi 4,39% voturi, pentru Senat, iar candidatul la preşedinţia României, Teodor Stolojan, a înregistrat un procent de 6,8%.
La alegerile din 1 iunie 2008, Organizaţia PNL Râmnicu Sărat s-a clasat pe primul loc cu 25,61% fiind câştigate primăriile: Nehoiu (Alexandru Corcodel), Pătârlagele (Ion Gherghiceanu), C.A.Rosetti (Gigel Rizea), Căneşti (Marian Stoica), Cătina (Radu Gheorghe), Chiojdu (Gheorghe Dumitrache), Ghergheasa (Paraschiv Popescu), Glodeanu Siliştea (Marin Răducanu), Mărgăriteşti (Fănel Ungureanu), Mihăileşti (Stan Stan), Puieşti (Florin Leaua), Robeasca (Vlad Domnica), Valea Râmnicului (Ion Sandu), Valea Sălciei (Marian Muşat). În cel de-al doilea tur au câştigat; Viorel Holban (Râmnicu Sărat), Dan-Florin Ionescu (Bălăceanu), Valerică Dogaru (Beceni), Valeriu Marcu (Berca), Creţu Ion (Bozioru), Panaete Gheorghe (Buda), Zaharia Ion (Florica), Pavel Mihail (Gălbinaşi), Stroe Sava (Gherăseni), Ion Fătu (Merei), Gheorghe Sturzu (Pârscov), Gheorghe Lazăr (Poşta Câlnău), Drăgoiu Costică (Săruleşti), Chircu Sandu (Scutelnici), Manole Constantin (Stâlpu), Guloiu Ion (Tisău), Panţuru Viorel (Topliceni), Florin Ristea (Unguriu), în total fiind câştigate 31 primării, astfel că PNL Buzău s-a situat pe locul I pe judeţ.
Pentru Consiliul Judeţean, Ioan-Caton Mateeşescu, care a candidat uninominal pentru funcţia de preşedinte, a obţinut 47.704 voturi (locul III, cu 27,18%), pentru consilieri judeţeni PNL obţinând locul III, cu 48.530 voturi şi 9 mandate pentru: Ioan-Caton Mateeşescu, Aurelian Podeanu, Ene Dumitru, Drăgoi Emilian, Tudor Mariana-Carmen, Istrate Ştefan, Enescu Liviu-Adrian, Ilieş Alina şi Olariu Vasile. Dintre aceştia, Ioan-Caton Mateeşescu şi Aurelian Podeanu, au fost aleşi în funcţia de vicepreşedinte, dar modificări politice ulterioare, ca urmare a strategiei de colaborare dintre PSD-PDL, au dus la pierderea funcţiei, recâştigată în 2010, de către Emilian Drăgoi, Pentru mandate de consilieri locali, PNL s-a clasat tot pe locul al treilea, cu 289 mandate (49.385 voturi).
Iată şi numele celor 40 membri propuşi pentru Consiliul Judeţean: Mateeşescu Ioan-Caton. Podeanu Aurelian, Ene Dumitru, Drăgoi Emilian, Tudor Mariana, Istrate Ştefan, Enescu Liviu-Adrian, Ilieş Ana, Olariu Vasile, Văsîi Dragomir, Rache Corneliu, Lungu Marius, Cireaşă Iuga, Coman Ion, Moiseanu Eduard, Stroe Leana, Holban Viorel, Muşat Marian, Guloiu Ion, Sturzu Gheorghe, Sandu Ion, Răducanu Marin, Radu Gheorghe, Rizea Gigel, Popescu Paraschiv, Vlad Domnica, Sava Stroe, Gherghiceanu Ion, Fătu Ion, Ristea Florin, Leaua Florin, Zaharia Ion, Chircu Sandu, Lazăr Gheorghe, Dumitrache Gheorghe, Pavel Mihail, Drăgoiu Costică, Dogaru Valerică, Iaru Ion şi Stan Stan
Pentru Consiliul Local Municipal, candidatul PNL, Cristinel Romanescu s-a clasat pe locul al treilea, cu un procent de 10,09%, fiind obţinute 3 mandate de consilier pentru: Cristinel Romanescu, Valeriu-Dorin Bădulescu şi Petrică Alexa. Pentru Consiliul Local Municipal şi-au depus candidaturile 29 membri PNL: Bădulescu Dorin-Valeriu, Alexa Petrică, Păun-Vrapciu Petre, Florea George, Colgiu Florin-Mădălin, Pătrăţanu Dan, Banu Ionel, Cîrcei Elena-Laura, Jercan Ştefan, Negoiţă Adriana, Negru Faust, Toma Alexandru, Botea Marcel, Melnic Mihai, Zaharia Aurel, Alecu Aurora, Petre Iulian, Olariu Nadina, Wamsiedel Nela, Burgeag Adrian, Oprea Emil, Chiriţă Georgeta, Ionaşcu Marian-Dumitru, Toader Doru-Cătălin, Păncescu Gheorghe, Lefter Cocuţa, Şoldan Aurel, Buzăianu Viorel. Iată şi programul electoral al candidatului Cristi Romanescu, cu care a încercat să câştige încrederea şi voturile electoratului: drumuri trainice şi trotuare refăcute pentru un oraş civilizat, şosea de centură pentru fluidizarea traficului; refacerea şi optimizarea iluminatului public pentru siguranţa buzoienilor şi pentru înfrumuseţarea oraşului; siguranţa cetăţenilor, siguranţa copiilor noştri, confort şi respect pentru buzoieni; rezolvăm problema sâcâitoare a câinilor vagabonzi; un oraş curat în care să fii mândru că locuieşti; funcţionarul, prietenul cetăţenilor; mai multe locuri de joacă pentru copiii noştri; mai multe locuri de parcare pentru un oraş ordonat şi civilizat; un trafic mai aerisit pentru siguranţa şi liniştea buzoienilor; căldură în casă; facturi mai mici la întreţinere; sportul, o sursă de sănătate; mai multe locuinţe pentru tineri; apă potabilă curată pentru sănătatea buzoienilor, apă şi canalizare în tot oraşul. Un program ambiţios dar nu ştim câte din aceste obiective s-ar fi materializat, în condiţiile de austeritate impuse de efectele crizei economice, dar şi de politica falimentară şi neraţională, în raport cu realităţile fiecărui moment, a guvernelor Boc.
La rându-i Ioan-Caton Mateeşescu şi-a propus: piaţă de depozitare şi desfacere a produselor agricole pe E85 (Glodeanu Sărat, Glodeanu Siliştea, Mihăileşti); pârtie de schi la Nehoiu; parc industrial la Râmnicu Sărat, o oportunitate majoră pentru crearea de locuri de muncă; parc industrial la Pogoanele- producerea biocombustibilului, ambalarea primară a produselor agricole; infrastructură de acces la serviciile turistice în Chiojdu; centru de sprijin pentru afaceri la Pătârlagele.
Pentru câştigarea voturilor alegătorilor, pliantul electoral face referire şi la realizări ale liberalilor în perioada 2005-2008: 420 miliarde lei (vechi) pentru refacerea infrastructurii judeţene afectate de calamităţile naturale din 2005 şi 2006 şi sprijin financiar pentur reconstrucţia, consolidarea şi executarea a 100 de locuinţe; 35 miliarde lei pentru finalizarea drumului turistic de acces la Vulcanii noroioşi şi alte 330 miliarde lei pentru consolidare drumuri judeţene şi comunale; 450 miliarde lei pentru sistemele urbane de alimentare cu apă de la Buzău, Râmnicu Sărat şi Nehoiu, cât şi 7 miliarde lei pentru identificarea unor surse suplimentare de apă în mediul rural; 260 miliarde lei prin Programul de dezvoltare a infrastructurii rurale; 1280 miliarde lei pentru construirea sau consolidarea unor şcoli şi grădiniţe, dotare cu mobilier, biblioteci, sau cu microbuze şcolare.
La Râmnicu Sărat, Viorel Holban a câştigat primăria în turul al doilea, cu 48%, iar PNL a obţinut nouă mandate de consilier municipal: Sorin Cârjan, Nicolae Tronaru, Iuga Cireaşă, Cornelia Puşcaşu, Costică Ambrinoc, Sandu Ciobotă, Gabriel Alexandrescu, Radu Răzvan, Ana-Violeta Crăciun.
La alegerile europarlamentare din 7 iunie 2008, PNL s-a clasat în judeţ pe locul al treilea cu 19,19% (22.247 voturi), iar în municipiu, pe acelaşi loc, cu 12,87%.
[1] Dan Amedeo Lăzărescu, Introducere în istoria liberalismului european şi în istoria Partidului Naţional Liberal din România, Bucureşti, 1996, p. 94-95, 97, 99
[2] Alex. Oproescu, Presa buzoiană şi râmniceană, vol. I, Buzău, 1995, p. 53, 54, 102, 144; vol. II, 1997, p. 12, 20, 24, 122, 131, 133, 168; vol. III, 2009, p. 27, 41 152, 154
[3] “Buzěul”, I, nr. 41/23 octombrie 1888
[4] “Gazeta Buzăului”, III, nr. 297/24 noiembrie 1887; nr. 301/10 decembrie 1887; V. nr. 425/14 decembrie 1889; VII, nr. 502/1 aprilie 1891
[5] Alex.Oproescu, op. cit., vol. III, Buzău, 2009, p. 154
[6] Alex. Oproescu, op. cit, p. 122-131
[7] Ibidem, vol. II, Buzău, 1997, p. 122
[8] „Libertatea”I, nr. 4/16 aprilie 1893; „Liberalul”, III, nr. 13/17 aprilie 1894
[9] Idem, IV, din 19 aprilie 1894
[10] Ibidem, nr. 21/5 iunie 1894; V, nr. din 27 mai 1895
[11] „Liberalul”., V, nr. 94/8 noiembrie 1895
[12] Idem, I, nr. 1/11 ianuarie 1892; III, nr. 95/15 noiembrie 1895; VI, nr. 4/19 martie 1900
[13] Idem, din 16 decembrie 1895
[14] „Buzěul”, I, nr. 19/30 octombrie 1898
[15] Ibidem, nr. 69/1 noiembrie 1898
[16] Alex. Oproescu, op. cit, p, 54
[17] „Liberalul”, V. seria a III-a, nr. 1/18 mai 1899
[18] Idem, VI, din 24 noiembrie 1900; VII, nr. 3/10 octombrie 1902; „Gazeta Liberală”, I, nr. 1/14 iulie 1907
[19] Ibidem, nr. 36/8 noiembrie 1900; VII, nr. 9/3 februarie 1902; nr. 10/3 noiembrie 1902
[20] „Munca”, II, nr. 26/1 februarie 1903
[21] „Liberalul”, XI, nr. 36/15 octombrie 1906 (redacţia şi administraţia în strada Curcanilor nr. 24); nr. 40/5 noiembrie 1906
[22] Alex. Oproescu, op. cit, vol. II, Buzău, 1997, p. 24-26
[23] „Liberalul”, XII, nr. 19/26 mai 1907; „Gazeta Liberală”, I, nr. 3/27 iulie 1907
[24] „Liberalul”, XIII, nr. 2/20 ianuarie 1908
[25] Alex Oproescu, op.cit. vol.III, Buzău, 1997, p. 152
[26] Ibidem., vol.II, Buzău, 1997, p. 20
[27] Ibidem, vol.III, Buzău, 2009, p. 27
[28] G. Vioreanu, Aspecte din istoria partidelor politice la Buzău în perioada 1918-1928, în „Mousaios”, Buzău, 1983, vol. III; C.I. Stan, Partidele politice şi alegerile parlamentare din noiembrie 1919 din zona Buzăului, în „Mousaios”, 1981, p. 96 ; C.I. Stan, Lupta partidelor politice în alegerile parlamentare din mai-iunie 1920 în fostul judeţ Buzău, în „Mousaios”, Buzău, 1994, vol. IV, p. II-a, p.160-172; V. Nistor, Din activitatea partidelor politice buzoiene şi râmnicene în perioana anilor 1918-1937, în „Mousaios”, ibidem, p. 173-181
[29] Alex. Oproescu, op.cit., vol. II, Buzău, 1997, p. 144
[30] Alex.Oproescu, op.cit., vol. II, Buzău, 1997, p. 131
[31] V. Nistor, op. cit.
[32] „Alarma”, XXIX, nr. 96/30 august 1925
[33] „Vocea Buzăului”, II, nr. 8/10 mai 1926
[34] Alex. Oproescu, op. cit., vol.I, p. 102
[35] „Vocea Buzăului”, III, nr. 6-7/28 septembrie 1927; nr. 8/29 septembrie 1927; nr. 9/9 octombrie 1927, nr. 11/30 octombrie 1927; nr. 12/6 noiembrie 1927
[36] „Democraţia”, I, nr. 1/1 septembrie 1927
[37] Alex. Oproescu, op. cit., vol. II, Buzău, 1997, p. 102
[38] Alex Oproescu, op. cit., vol. II, Buzău, 1997, p. 133, 168
[39] „Vocea Buzăului”; V, nr. 45/14 decembrie 1929
[40] „Vocea Buzăului”; VII, nr. 1/10 ianuarie 1931; nr. 13-14/13 aprilie 1931
[41] „Vocea Buzăului”, IV, nr. 14/29 aprilie 1928; nr. 20/1 iulie 1928; nr. 21/8 iulie 1928; nr. 37/24 octombrie 1928; nr. 39/4 noiembrie 1928; nr. 41/18 noiembrie 1928; nr. 42/26 noiembrie 1928; nr. 43/2 decembrie 1928; nr. 44/9 decembrie 1928; nr. 45/16 decembrie 1928; VII, nr. 22/6 iunie 1931
[42] „Curierul”, II, nr. 11/26 noiembrie 1933
[43] Alex. Oproescu, op.cit., vol. III, Buzău, 2009, p. 154
[44] Prefectura judeţului Buzău, 1934-1937. 4 ani de activitate administrativă. Bucureşti, 1937
[45] „Acţiunea Buzăului”, I, nr. 4/23 septembrie 1934
[46] „Vocea Buzăului”, IX, nr. 12/18 martie 1933, 21/20 mai 1933, 24/10 iunie 1933, 38/14 octombrie 1933, 40/28 octombrie 1933, 45/2 decembrie 1933; X, nr. 7/17 februarie 1934, 9/3 martie 1934, 22/9 iunie 1934, 37/22 septembrie 1934
[47] „Acţiunea Buzăului”, I, nr. 14/2 decembrie 1934
[48] „Vocea Buzăului”, XII, nr. 32/17 septembrie 1936
[49] „Vocea Buzăului”, XII, nr. 18/2 mai 1936; nr. 23/6 iunie 1936
[50] „Vocea Buzăului”, XI, nr. 21/25 mai 1935; XII, nr. 30/29 august 1936; XIII, nr. 28/25 septembrie 1937
[51] „Vocea Buzăului”, XIV, nr. 18/4 iunie 1938
[52] „Vocea Buzăului”, XX, nr. 40/duminică, 19 noiembrie 1944
[53] Idem, XXI, nr.5 /duminică, 4 februarie 1945; nr. 8/duminică, 25 februarie 1945
[54] Idem, XXI, nr. 11/duminică, 18 martie 1945
[55] „Vocea Buzăului”, XXI, nr. 22/duminică, 17 iunie 1945
[56] Ibidem, nr. 24/duminică, 1 iulie 1945
[57] „Vocea Buzăului”, XXII, nr. 12/25 februarie 1946 ; nr. 16/30 martie 1946 ; nr. 23/26 mai 1946 ; nr. 26/23 iunie 1946
[58] „Vocea Buzăului”, XXII, nr. 30/28 iulie 1946 ; nr. 30/11 august 1946 ; nr. 33/1 septembrie 1946 ; nr. 39/27 octombrie 1946 ; nr. 41/17 noiembrie 1946
[59] „Vocea Buzăului”, XXIII, nr. 3/12 ianuarie 1947 ; nr. 10/9 martie 1947