Accesul la educație – a spiritului și a minții, a discernerii între bine și rău, între adevăr și minciună, – este sursă și resursă pe care se va fundamenta adultul în echilibrul cu sine și cu ceilalți. Educația schimbă destine, consolidează societatea, dezvoltă națiunea! Este temelia unui viitor mai bun.
Copiii de astăzi vor face față mai bine ca adulți transformărilor sociale dinamice și situațiilor de viață mereu în schimbare dacă îi vom educa să fie deschiși noilor perspective, să accepte și să respecte diversitatea, să fie solidari și empatici.Proiectul de țară „România educată” pune fundamentul pe care construim România de mâine, deschis către toți cei care vor să contribuie, cu responsabilitate, pentru a face posibilă punerea lui în practică.În plus față de domeniile de studiu, acest proiect de țară include competențe care îi vor sprijini pe tineri să dezvolte gândirea critică, spiritul civic, să se adapteze mai bine în societate, să-și însușească competențe digitale și antreprenoriale.
Viitorul aparține programelor bazate pe inovare, implicare, creativitate și învățare continuă. Tânărul de astăzi, adultul de mâine, are nevoie de această zestre pentru a performa într-un mediu din ce în ce mai competitiv, într-o societate inclusivă, modernă și dinamică.Ca adulți, suntem tentați să privim cu nostalgie către această perioadă din viața noastră, păstrând în minte doar starea de grație a copilăriei.Din păcate, însă, pentru mulți copii și tineri din România, greutățile încep prea devreme – fie că nu au familie, suferă de nenumărate lipsuri, nu pot merge la școală, au fost abuzați sau sunt nevoiți să muncească pentru a supraviețui. Mai ales pentru ei, suntem datori să intervenim pentru a le oferi șansa să trăiască într-o societate care le poartă de grijă, îi respectă și le acordă oportunități egale.
Cu finanțare de la bugetul de stat și din fonduri europene, Guvernul lucrează îndeaproape la programe dedicate copiilor, o atenție deosebită fiind acordată celor din categorii de risc. Iar rezultatele Programului Național „Din grijă pentru copii” și progresele privind elaborarea planului de acțiune al “Garanției pentru copii” reconfirmă că a face din siguranța, sănătatea și accesul la educație o prioritate a Executivului înseamnă împlinirea unei datorii față de propriul nostru viitor.În ultimii ani am trecut împreună prin pandemie, conflicte militare și crize care și-au lăsat amprenta asupra noastră și a copiilor noștri.
Astăzi, în ziua care le este dedicată, le mulțumim că există și că ne bucură.Iar zecilor de mii de copii ucraineni care astăzi învață, se joacă și cresc în România, la adăpost de ororile războiului care le-a alungat familiile, să le oferim împreună alinarea noastră, solidaritatea și garanția că se pot dezvolta în siguranță în țara care și-a deschis inima și porțile pentru ei.La mulți ani, dragi copii! Bucurați-vă de copilărie și descoperiți lumea prin educație, bunătate și empatie!