Gabriel Avrămescu, deputat PNL: „Facem tot ce ne stă în putință pentru protecția speciilor, însă, mai presus de orice, oamenii și bunurile lor trebuie apărați de atacurile fiarelor sălbatice!
Într-o întâlnire de lucru la Ministerul Mediului la care am participat, luni după amiază, alături de prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, de primarii localităților Chiojdu – Gheorghe Neamțu, Lopătari – Claudiu Constantin, Gura Teghii – Gheorghe Micleru, Nehoiu – Ionuț Milea, și de primarul comunei vrâncene Vizantea Livezi – Dragoș Ciobotaru, i-am adus la cunoștință ministrului Mediului, Tánczos Barna, problematica urșilor care atacă tot mai des, în tot mai multe localități ale județului Buzău.
I-am relatat domnului ministru teroarea cu care se confruntă comunitățile buzoiene din cauza prezenței urșilor, disperarea și revolta localnicilor care au ajuns să se teamă pentru viața lor și a copiilor lor. Și, împreună cu specialiștii din Ministerul Mediului, am pus pe hârtie soluțiile, în sprijinul oamenilor. Astfel, în urma unei discuții deschise și serioase, am punctat, alături de ministrul Mediului și de specialiștii din echipa sa, modul de acțiune atunci când fiarele sălbatice coboară din pădure și atacă tot ce le iese în cale, stabilind direcțiile pe termen scurt și mediu.
Ministrul Mediului a subliniat că există instrumente pentru a salva viețile și agoniseala oamenilor, autoritățile locale având un rol esential în gestionarea acestei problematici care trebuie abordată rapid, dar cu echilibru, responsabilitate și maturitate. În primul rând, e important ca primarii să încheie contracte de prestări servicii de permanenţă/intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun, contravaloarea acestor contracte fiind decontată de Ministerul Mediului. Aceste contracte încheiate cu gestionarul fondurilor de vânătoare pot asigura intervenția rapidă și eficientă, în cazul unui atac al unei fiare sălbatice. De asemenea, este esențial ca pagubele produse în urma atacurilor urșilor să fie raportate Ministerului Mediului.
Atunci când stricăciunile sunt raportate corect și rapid, oamenii primesc despăgubiri pentru tot răul rămas în urma atacurilor. La finalul întâlnirii, ministrul Mediului ne-a dat asigurări că va analiza cu maximă atenție fiecare cerere de derogare a autorităților din comunitățile care se confruntă cu atacul urșilor, subliniind că primarii au cel mai important rol în rezolvarea acestei probleme. Ei sunt primii, în calitate de președinți ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență, care pot acționa în sprijinul oamenilor.
Totodată, am primit asigurări că în perioada imediat următoare vor apărea reglementări care vor îmbunătăți posibilitățile de reacție rapidă în cazul unui atac de urs.Deși întâlnirea de ieri a fost un real câștig în rezolvarea problematicii urșilor care atacă în gospodăriile oamenilor, semănând teroare și provocând stricăciuni și chiar victime omenești, subiectul rămâne o prioritate pentru mine, ca parlamentar PNL ales de buzoieni, pentru prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, și pentru echipa din jurul nostru.
Până la finele anului, Ministerul Mediului va avea o evidență clară a populației de urși din România. Atunci vom ști cu adevărat dimensiunea acestui fenomen și vom putea face noi demersuri pentru a veni în sprijinul oamenilor, dacă aceștia vor continua să fie afectați de prezența fiarelor sălbatice în comunitățile în care trăiesc.”